Eмисия новини
от 19.00 часа

Kreshmët në jetën e bullgarëve

Pavarësisht nga koha në të cilën jetojmë, kalendari gjithmonë numëron ditët e javës dhe festat. Periudha e dashur e Krishtlindjeve po afron, dhe bashkë me të - fundi i Kreshmës. Edhe njerëzit që nuk janë të krishterë e dinë se abstenimi..

11.12.21 07:05 |

Ritualet e festave të dhjetorit fillojnë me homazhe për tre shenjtorë

Në Ditën e Shën Varvarës më 4 dhjetor fillon një sërë festash, të cilat në traditën bullgare shoqërohen me shumë besime dhe zakone. Sipas legjendës, Shën Varvara ka lindur në trojet e sotme bullgare, në fshatin Eleshnica, i quajtur në atë kohë..

04.12.21 07:05 |

Më 24 nëntor nderojmë Shën Katerinën

Më 24 nëntor të krishterët ortodoksë nderojnë Shën Katerinën. Katerina, e cila jetoi në shekullin e tretë në Aleksandri, mbeti në histori si një nga gratë më të arsimuara të kohës së saj . Sipas legjendës, ajo ishte një mbrojtëse e flaktë e të..

24.11.21 10:55 |

Imazhi mitik i kaprollit – në legjenda, besime dhe këngë

Dreri /kaprolli/ është një nga kafshët më të bukura malore në vendin tonë dhe gëzon një nderim të veçantë në folklorin tonë. Kur Zoti ka për t’u thënë diçka njerëzve, ai dërgon një nga engjëjt e tij ose ndonjë nga shenjtorët, duke e transformuar në..

10.10.21 07:50 |

Gjumi - porta drejt botëve të tjera

Sipas përfytyrimeve popullore gjatë kohës së gjumit, shpirti i njeriut ndahet nga trupi dhe udhëton drejt së panjohurës, kurse kujtimet nga këto udhëtime janë pikërisht ëndrrat. Pse nuk duhet të tronditim një person i cili fle, çfarë pengesash ka..

17.04.21 06:15 |
Shiu i Spasit është i shtrenjtë – pika kushton sa një monedhë ari. Populli beson se të bjerë shi në Ditën e Spasit, viti do të do të jetë i begatshë.

Besime popullore, tradita dhe zakone në Ditën e Spasit

Spasovden /Dita e Spasit/ është emri popullor i festës Ngjitja e Zotit Krisht në Qiej, të cilën kisha ortodokse e feston në ditën e 40 pas Pashkës. Në kalendarin folklorik bullgar kjo ditë mban emrin Spasovden. Etimologjia e fjalës vjen nga “spasenie”,..

28.05.20 13:53 |

Vampirët në këngët popullore bullgare

Para 5 vjetëve një temë interesante dhe e pastudiuar deri në këtë moment e provokoi Radosllav Gizginxhievin  të studiojë materialet etnografike, shembujt folklorik dhe arkivat e këngëve popullore bullgare dhe 2 vjet më vonë të shkruajë punën e tij të..

12.05.19 11:25 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера