Eмисия новини
от часа

Udhëtim deri në Luginën e Trëndafilave në sezonin e mbretëreshës së luleve

Një nga legjendat për Luginën e Trëndafilave në Bullgari tregon, se lulja e parë në të u mboll nga një bullgar që u kthye nga Persia. Aty ai për tri ditë ndërtoi një xhami në oborrin e pallatit të një shahu të pasur dhe të fuqishëm. Si shpërblim..

28.05.21 12:45 |

Dita e Dafinave

Dita e Dafinave është një festë e shumëpritur dhe e dashur. Ajo gjithnjë bie pas Ditës së Ngjalljes së Llazarit dhe një javë para Pashkës së Madhe. Ditë të emrit kanë të gjithë që mbajnë emra të luleve – Cvetan, Cvetanka, Temenuzhka, Iglika,..

25.04.21 07:05 |

Dita e të Vdekurve

Ditën përpara Të Lidhurit e Mishit bullgarët ortodoksë nderojnë të vdekurit të tyre të dashur. Kjo është një nga ditët e veçanta që kisha ka caktuar për të kujtuar shpirtrat e të gjithë të vdekurve. Ato ditë gjithmon bien ditën e shtune duke ndjekur..

06.03.21 10:33 |

Bullgaria shënon 148 vjetorin e vdekjes së Apostullit të Lirisë

Me rituale ushtarake, njësitë ushtarake përfaqësuese nga të gjitha garnizonet e vendit shënojnë 148 vjet nga vdekja e Apostullit të Lirisë Vasill Levski . Tradicionalisht, pelegrinazhet dhe ritualet ushtarake në të gjitha qytetet zhvillohen në 18..

18.02.21 19:04 |

Në qytetin Burgas shënuan 143 vjetorin nga Çlirimi i qytetit

Më 6 shkurt mbushen 143 vjet nga Çlirimi i qytetit Burgas nga skllavëruesit osmanë. Festimet filluan në qendër të qytetit me ritual të ngritjes së flamujve të Bullgarisë, Bashkimit Evropian dhe Komunës Burgas. Pas ceremonisë, u shërbye një..

06.02.21 15:11 |

Thirrje për kremtimin e Ditës së Botevit dhe të të Vdekurve për Lirinë e Bullgarisë

Të bëjmë homazhe dhe të vendosim lule para monumentit më të afërte të të vdekurve për çlirimin e Bullgarisë. Megjithë pandeminë të përulim kokë para stërgjyshërve të cilët sakrifikuan jetën për lirinë tonë. Këtë e tha zëvendës kryeministri dhe ministër i..

01.06.20 14:04 |

Me emrin e lules dhe me urime për gjallëri dhe bukuri

Çfarë është kjo të mbash emrin e një luleje? Përgjigjen e kësaj pyetjeje e dinë shumë bullgarë, të cilët e kanë ditë të emrit Ditën e Dafinave. Akoma në vend kanë popullaritet emrat e vjetra si Cvetan, Cvetanka, Nevena, Iglika, Ralica, Kalina, Zdravko..

09.04.17 12:05 |

Kopshti Botanik i Sofjes përsëri është në një veshje festive

Pranvera erdhi – e shumëpritur, e ngrohtë dhe e freskët. Natyra u zgjua dhe gjithnjë e më shpesh mendojmë për shëtitje në parqe apo jashtë qyteteve në ditët e pushimit. Rrëzat e diellit e dëbuan dimrin, kurse lulet e çelura të pranverës na kujtojnë për..

08.04.17 15:55 |
Всички новини: днес | вчера