Eмисия новини
от 20.00 часа

U hap shkolla e parë bullgare në Singapor

Gjuha është lidhja jonë me rrënjat e vetëdijes sonë bullgare. Kjo i ka bërë bullgarët në Singaporin e largët në një takim të tyre gjatë shtatorit të vitit 2019 të organizojnë një shkollë të fundjavës për fëmijët e tyre. Meqenëse në diasporën bullgare atje..

12.03.20 14:21 |

Bullgaria do të krijojë Muze të poetit revolucionar Hristo Botev në Zadunaevka

Nënpresidentja Ilijana Jotova prezantoi para Këshillit për Bullgarët Jashtë Shtetit iniciativën për krijimin e një muzeu të poetit revolucionar Hristo Botev në fshatin ukrainas Zadunaevka. Ai do të rregullohet në shtëpinë e Toma Vakarenkovit në të cilën në..

11.02.20 14:26 |

Gjimnazi me tartufët pret rendimentin e vet të parë në pranverë

Që të pajisen me një copëze “të diamantit të zi”, adhuruesit e tij bëjnë oferta nëpër ankande, kurse disa të tjerë të “mahnitur nga aroma e tij tokësore, e kërkojnë mes natyrës, duke ecur nëpër gjurmët e një qeni të trajnuar posaçërisht për këtë qëllim...

14.12.19 10:45 |
Zv. Ministrja e arsimit Denica Saçeva

Trajnim për mësues në shkollat bullgare jashtë vendit

Gjatë vitit 2020 fillon programi kombëtar për trajnimin e mësuesve për shkollat e ashtuquajtura “të së dielës”, të cilat organizohen në diasporat bullgare. Praktikat e suksesshme për punë me fëmijët dygjuhësorë do të jenë në qendër të programit dhe..

02.12.19 15:53 |

Mësuesit bullgarë jashtë kufirit – iluministët modernë dhe udhëheqësit shpirtërorë bashkëkohorë

Të ashtuquajturat shkolla bullgare të ditës së diel jashtë shtetit janë një fenomen i vërtetë i sistemit arsimor modern. Ato më tepër na kujtojnë për ata rilindës, nga koha përpara Çlirimit, të cilët kanë dhënë çdo gjë të mirë dhe të shtrenjtë, që të mund..

01.11.19 15:05 |

Teodosij Teodosiev: Në botën e cila zhvillohet shumë shpejt nuk ka vend për të prapambetur

Bota ka nevojë për iluministë dhe unë plotësoj një domosdoshmëri të tillë të tërë njerëzimit, jo vetëm të popullit bullgar, thotë mësuesi Teodosij Teodosiev, i cili u ka dhënë krahë shumë “mendjeve të bukura” që të fluturojnë. Në Ditën e iluministëve..

01.11.19 10:35 |

Nxënësit bullgarë janë ndër më të fortët në olimpiadat e shkencave natyrore

Sofia Tech Park është mikpritësi i nismës “Science Bricks – Shkencë me kauzë”. Qëllimi është që të popullarizohen arritjet e nxënësve bullgarë me medalje nga forumet ndërkombëtare të shkencave. Në një skenë prezantohen shkencëtarë prijës me shpikjet e..

19.10.19 09:00 |

BE-ja bëri rekomandime për përshpejtimin e reformave në arsimin bullgar

Numri i nxënësve dhe të rinjve në Bullgari, të cilët e kanë braktisur shkollën, është pakësuar në krahasim me vitin 2009 – nga 14,7% në 12,7%, por ai ende është mbi atë mesatar për BE-në - 10,6%. Vetëm 84% prej fëmijëve marrin arsim dhe kujdes në moshën..

09.10.19 19:08 |

Dita e parë shkollore përqendron vëmendjen te sistemi i arsimit

Çdo një prej nesh ruan kujtime të shtrenjta nga dita e parë shkollore. Pritja për takimin me mësuesin në klasën e parë, me miqtë dhe bashkënxënësit në shkollë mban emocione shumë pozitive. 15 shtatori është data zyrtare e hapjes së vitit shkollor në..

16.09.19 11:00 |

Marta Radeva- “Mësuese e vitit”

Marta Radeva është mësuese e gjuhës dhe letërsisë bullgare në Shkollën fillore “Hristo Smirnenski” të qytetit Provadia (Bullgari Verilindore). Kohët e fundit ajo u dallua me titullin “Mësues i vitit 2010” në kategorinë “Disiplina humanitare”. Kur e mori..

21.05.10 08:51 |
Всички новини: днес | вчера