Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

100 километра велоалеи в София до 2013 – реално или не?

Велосипедният транспорт отдавна не e нещо ново и екзотично за западноевропейските столици. И тук в последните години все повече столичани избират именно този начин за придвижване като алтернатива на натоварения трафик. Проблем при това обаче е, че няма достатъчно велоалеи, стоянки и възможности за комбиниране на придвижването с велосипед и с градския транспорт.

На вчерашното заседание на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението на Столичния общински съвет бяха обсъждани проблемите и перспективите пред велосипедната инфраструктура в столицата през 2012 г.

В бюджета за тази година няма отделно перо за велосипедните алеи, няма и прозрачност за плановете на общината в тази насока, критикува Петя Петрова - член на сдружение "Велоеволюция". В плана за интегриран градски транспорт не са предвидени велосипеди, не са предвидени и нови стоянки, няма и охрана на вече съществуващите – поне с видео. В София досега има само 20-23 километра велоалеи и едва ли ще бъде спазено обещанието на столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на София Петър Диков до 2013 г. да има около 100 километра велоалеи в столицата при положение, че сега се правят само около 8 до 10 километра на година, смята тя.

Чуйте още подробности от Петя Петрова.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Иво Мечанов: Мястото на бъдещата детска болница е, където е предвидено в момента

Нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство. Това коментираха експерти на обществена дискусия на тема „Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики“. На дискусията в Народното събрание се разбра,..

публикувано на 04.08.21 в 15:25

Песента "Рано ми е" с ново звучене в изпълнение на младите певици Лидия и Бисера

Срещаме ви с младото дуо  Бисера и Лидия, две дами познати като народни певици. Миналия месец Бисера и Лидия станаха лауреати на XV-тия Международен фолклорен конкурс, „Пауталия" 2021г. в гр. Кюстендил. Атрактивните българки не оставиха шанс на конкуренцията и взеха първо място на престижното състезание. Те представиха в ефира на Радио..

публикувано на 04.08.21 в 15:24

Диана Димитрова – рисуващият PR на община Елин Пелин

Диана Димитрова е PR на община Елин Пелин . Тя беше избрана за председател на Асоциацията на специалистите в комуникациите в България. „Асоциацията е едно доброволно сдружение с идеална цел, основано на професионална основа на специалистите по комуникации. Събираме се хората, които работим в тази сфера, за да можем да обменяме опит,..

публикувано на 04.08.21 в 13:07

Петко от AIRBAG: От всички изкуства, музиката действа най-бързо на емоциите

Група AIRBAG е големият победител в 52-то издание на Конкурса за нова българска поп и рок песен "Пролет" 2021 на Българското национално радио. Песента на групата "Не сме сами" спечели Голямата награда – участие в международния фестивал „Евросоник 2022“ в Грьонинген, Нидерландия.  Автор на музиката и текста са братята..

публикувано на 04.08.21 в 12:47

Wet Pebbles: Наградата ни за дебют в конкурса „Пролет 2021“ е отговорност

Групата Wet Pebbles спечели наградата за дебют в 52-рото издание на конкурса на БНР за нова българска поп и рок песен „Пролет 2021“. Песента носи заглавието „Магията се завъртя“ и предстои да бъде записана в Българското национално радио. В студиото на радио София Теодора Николаева разказа как се е сформирало дамското суинг..

публикувано на 04.08.21 в 12:32

Август 2021-ва е обявен за юбилеен месец на Родопската теснолинейка

Месец август 2021-ва година е обявен за юбилеен месец на Родопската теснолинейка.През 1921г., преди сто години е направена първата копка на това атрактивно съоръжение, а на 2-ри август 1926 година, преди 95 години, точно в 11 часа, потегля първият влак в историята на теснолинейката. След гара Саранбей влакчето спира на гара Варвара, спирка..

публикувано на 04.08.21 в 12:16

„И розата сама да е“ – романът, който отвежда дълбоко в мислите

Новата книга „И розата сама да е“ на Мюриел Барбери ни отвежда в страната на изгряващото слънце – Япония . Името на авторката е познато у нас и с „Елегантността на таралежите“ , а през последните години спечели доверието и на критиката, и на читателите. „И розата сама да е“ вече е преведена на български език и е на книжния пазар у..

публикувано на 04.08.21 в 11:25