Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ж.Казанджиева: Хората с акне да избягват прясно мляко

Акнето се лекува при компетентен дерматолог, който трябва да прецени стадия на заболяването и да предложи възможните начини на лечение. Самолечението е изключително непрепоръчително. Лечението, обаче, трябва да се обсъди с пациента, защото част от лекарствата имат странични ефекти. Някои от тях повлияват семейното планиране, т.е. ако има желана бременност, лечението трябва да се отложи с година-две. Това каза за „Часът на здравето” дерматологът от Александровска болница доц. Жана Казанджиева.

Колкото по-рано се обърнем към специалист за проблема Акне, полкова по-добре, защото това ще предотврати образуването на неприятните белези, съпровождащи заболяването. Ако се почне на време, лицето ще бъде пощадено, ако обаче сме закъснели - сега е сезонът на лазерните и химическите пилинги за премахване на белези от акне. Сезонът на мъглите и снеговете е най-подходящ. Когато правим такива процедури не бива да се излагаме на силно слънце, допълва още доц. Казанджиева.

Защо хората с акне трябва да избягват прясно мляко в менюто си?
Защо това не са просто младежки пъпки, а по-съществен проблем? Дори за хора на 25 и на над 30 години...
Защо не бива да се действа „на своя глава” или да се правят само козметични процедури?...

Чуйте записа, за да научите повече по темата.
По публикацията работи: Ана Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на поп сензацията DARA и на фолклорната прима Гуна Иванова. Посетителите ще могат да видят мюзикъла..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Дали СОС ще смени шефовете на ЦГМ, "Метрополитен", "Топлофикация"?

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението за уволненията е на Карлос Контрера и независими общински съветници, подкрепено от групите на..

публикувано на 11.07.24 в 08:35