Мурсалският чай е едно от чудесата на България. Това многогодишно растение, известно още и като Планински, Пирински, и Шарпланински чай, е една от най-полезните билки, растящи в България.
През 70-те години на миналия век космонавтите го пиели при подготовката си за полет. Говори се още, че бил привилегия за членовете на Политбюро на Централния клуб на БКП през същия период.
Японски учени изследвали преди години мурсалския чай и установили благотворното му въздействие върху множество заболявания - например на черния дроб.
Тъй като гърците са се ориентирали по-рано да го култивират и изнасят, светът познава това чудодейно растение като „гръцки чай” и „гръцки планински чай”.
Мурсалският чай се отличава с фин, лек вкус и аромат.
Качественият мурсалски чай трябва да е на цели, светлозелени стръкове. В 1 литър вода се поставят 4-5 стръкчета чай. Ври на тих огън 5 минути. За три хубави чая са необходими само едно-две стръкчета.
Може да се комбинира с други билки - при комбинацията на мурсалски със зелен чай се получава чудесна напитка, пазеща от рак, засилваща имунитета и притежаваща силно антиоксидантно действие.
Констанца Илиева разказва повече за мурсалския чай - чуйте.Над западната и централната част от Дунавската равнина ще бъде предимно ясно, а над Североизточна България, под влияние на студен атмосферен фронт, от североизток с усилване на вятъра ще се заоблачи и до сутринта на места там ще превали. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 7°, съобщават от Националния институт по метеорология..
Днес предаването гостува на община Пирдоп, където от днес се провеждат „Влайкови дни“. Дългогодишна традицияе през месец май в Пирдоп да се организират културните празници на града. Богатата културна програма ще бъде представена от 11 до 24 май. Тази година Влайковите дни ще бъдат белязани от 160-ата годишнина от рождението на Тодор Влайков..
Културното наследство между 1944 и 1989 е обект на страницата на Стефан Спасов " Забравената цивилизация ": "Избрах втората половина на 20 век, защото не се обръща много внимание към нея. Началото ми бе любителско, само снимах и публикувах. Постепенно това се разви сериозно, опитах се да се свързвам с авторите на произведения, на архитекти на..
Разговорът е с изследователите и генеалози Светлана Дяконова - Арсен - потомка на голям род от Банско и секретар на Българската генеалогична федерация “Родознание” и Ивелин Любенов - индивидуален член на Българската генеалогична федерация ‘Родознание”: "В научната статия на израелските учени Майкъл Чернин и Шай Халеви от Израелската служба за..
Въпреки, че паметта ѝ е почетена с паметници в Белово и родния ѝ Пазарджик, днес малцина знаят името на Мария Сутич – единствената жена в Хвърковатата чета на Георги Бенковски, станала поборничка от любов. Тя и съпругът ѝ, далматинецът Иван Сутич, служител на Барон-Хиршовата железница са младоженци, но когато той решава да се присъедини към..
„Това, което остава“ на Димитрис Георгиев тръгва с гала премиера: "Вдъхнови ме нещо много трагично. В съзнанието ми остана конкретната песен, която вървеше по времето на катастрофата, в която загина баща ми, аз също бях там. В началото това бе първа сцена, проследяваме последствията от един трагичен инцидент. Беше неизбежно да надградим сценария, той..
Вкус: наука за храненето – събитие от Ratio. Какво означава „вкус“? Как го възприемаме, как се променя и какво влияние има той върху начина, по който се храним? Гост – Наско Стаменов, учител в НПГМ, част от "Корпус за бързо гърмене": "Когато човек види, че нещо се случва, нормално е да се запита защо се случва така. Имаме невронна връзка,..