Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ел. Божков: ЕРП-тата нямат основания да искат поскъпване на тока

Еленко Божков
Снимка: БГНЕС

Трите енергодружества нямат основания да искат увеличение на цената на електроенергията, заяви в Стара Загора Еленко Божков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Той участва в кръгла маса за доходите на населението, правата на потребителите, организирана от партия "Български социалдемократи".

Като фрапиращ факт Божков посочи 10-те милиона лева за представителни разходи, отчетени от едно от електроразпределителните дружества.

Предстои ДКЕВР да разгледа анализа на трите дружества, но на този етап няма никакви основания да се мисли за повишаване на цената на електроенергията, заяви Божков .Според него разходите за балансиране на енергийния пазар са около 3% годишно. В същото време EVN заявяват 30 милиона лева за балансиран пазар. 

Миналата година са имали 12 милиона за инвестиции, тази година - 6, и 30 милиона за балансиращ пазар. Как става тази работа? Значи, не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава. 

Към тези разходи трябва да се прибавят и разходите за кражби, които също се поемат от крайните потребители. Божков посочи за пример Кнежа, където кражбите на ток достигали до 80%.

Представителят на държавния регулатор видя връзка между заведеното арбитражно дело срещу България във Вашингтон за неизпълнен договор между Австрия и България за насърчаване на инвестициите, в което от EVN ще търсят 260 милиона евро от НЕК и отнемането на лицензи на снабдителните дружества. И попита риторично:

Защо не търсите връзка между вчерашното изявление на комисаря Йотингер и арбитражното дело, и защо да не се разглежда като опит за влияние върху независимия съд.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Еленко Божков

Ел. Божков: ЕРП-тата нямат основания да искат поскъпване на тока

Трите енергодружества нямат основания да искат увеличение на цената на електроенергията, заяви в Стара Загора Еленко Божков от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Той участва в кръгла маса за доходите на населението, правата на..

публикувано на 05.04.14 в 15:22