Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряването на градския транспорт кара повече софиянци да го предпочитат пред автомобила

Някои са толкова мобилни, че чак си носят стол, пътувайки в столичните автобуси
Снимка: БГНЕС
Над 2000 града от цяла Европа участват в тазгодишното издание на седмицата на мобилността, а 22 септември е обявен от Европейската комисия за „Европейски ден без автомобили“

София също се включва в Европейската седмица на мобилността.

Благодарение на промените, които се правят в столичния градски  транспорт, все повече софиянци предпочитат да заменят автомобила си и да ползват обществените превозни средства, обясняват експерти. За това помагат и новите електронни табла, които показват след колко време ще пристигне следващото превозно средство, а в интернет всеки може да провери разписанията.

Повече информация за тези услуги и материали за обществения транспорт можете да намерите на щанда, който е разположен в момента на площад „Княз Александър Първи“.

Във връзка с инициативите в деня, в който трябва да се замислим за здравословен и екологичен начин на предвижване, до 17 часа е забранено влизането на превозни средства в част от централните столични улици и булеварди.

Чуйте повече.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Продължава седмицата на мобилността с велоразходка при езерото "Ариана"

В София ще сe проведат велоразходки във връзка с "Европейската седмицата на мобилността", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието е по инициатива на сдружение "Велоразходка" ще се състои като част от събитията в "Европейската седмицата на..

публикувано на 20.09.14 в 10:10

В Седмицата на мобилността измерват 24 часа основни замърсители на въздуха

  Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ се включва в кампаниите "Европейската седмица на мобилността" и "Европейски ден без автомобили - 2014" чрез съвместна инициатива със Столичната община, съобщиха от агенцията.   Днес, на 20, 22 и..

публикувано на 19.09.14 в 13:37

Две велоразходки показват София нощем и в неделя в Седмицата на мобилността

  Велоразходката " Из нощна София " ще започне от езерото "Ариана" в 20.30 ч. утре, а на 21 септември " Неделята на колела " ще "тръгне" от 10.30 ч. от същото място, съобщават от Столичната община. Организатор е сдружението "Велоразходка"...

публикувано на 17.09.14 в 16:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането..

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока..

публикувано на 11.07.24 в 12:34