Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Белемезов: Правителство, казусът с КТБ и актуализацията на бюджета са спешните въпроси пред парламента

Снимка: БГНЕС

Днес започва деловата работа на Народното събрание (НС). Депутатът от АБВ Светослав Белемезов е в парламента за първи път, но се чувства уверен. 

Това е трудна ситуация и 43-тото НС трябва да съзнава голямата отговорност. Ситуацията, в която сме всички ние, е доста по-различна от старта на всяко едно народно събрание до момента. Има три много спешни въпроса, които трябва да се разгледат. Единият от тях е формирането на правителството, вторият е казусът с Корпоративна търговска банка и третият е обсъждането на актуализацията на бюджета. Поставени сме пред избора какъв бюджетен дефицит да приемем. Ако формираме по-висок бюджетен дефицит, това означава, че трябва да увеличим и външния дълг. Това ще се отрази на климата на преките чуждестранни инвестиции. Ние ще целим да се спрем на варианта, в който да не надвишаваме 3-процентовия праг. Такава ще е нашата позиция, каза Белемезов. 

Вижда се, че актуализацията на бюджета е приоритет за повечето политически партии. Вярвам, че бихме срещнали съгласие сред другите политически партии и наистина бихме взели едни разумни решения, които да ни позволят да актуализираме така бюджета, щото да поемем текущите разходи пред населението преди предстоящата зима. Но и да запазим добрия баланс между приходната и разходната част на бюджета.

Интервюто на Таня Милушева със Светослав Белемезов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.