Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сцени от семейния живот" в концерта на австрийското трио "Фогл"

Трио "Фогл"
Снимка: vogl-trio.at

Струнното трио „Фогл“ от Австрия не за първи път гостува на българска сцена. Две от музикантките в него са наши сънароднички, които градят успешна кариера в оркестрите в Линц и Грац – цигуларката Ива Николова и виолистката Елисавета Станева. С тях свири и Бернхард Фогл, чието име носи съставът.

Елисавета и Бернхард са семейство. На семейството беше посветена и програмата, която Трио "Фогл" представи в рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК на 13-и декември. Концепцията се основава на едноименното произведение на Алберт Фогл - известен австрийски композитор и баща на виолончелиста в триото. "Сцени от семейния живот" е творба, посветена на ансамбъла с идеята да се вписва в празничната атмосфера, да е модерна, но същевременно слушаема. За Алберт Фогл е характерно използването на традиционните композиционни средства за изграждане на съвременно звучаща музикална тъкан.

Другият автор в концерта беше Жан Крас (1879 – 1932) - френски капитан на кораб и изобретател в областта на морското дело, същевременно отдаден на музиката човек, който винаги е носел на кораба със себе си пиано и е създал завидно творчество.

Модератор на концерта беше актрисата и певица Милица Гладнишка.

Чуйте интересни подробности за програмата на концерта и за работата на Трио "Фогл" от виолистката Елисавета Станева в звуковия файл. Към интервюто добавяме и част от Струнното трио на Жан Крас - запис от концерта в НДК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.