Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха актуализираната стратегия за съдебните реформи

Снимка: БГНЕС

След дълги дебати народните представители одобриха актуализираната стратегия, предложена от правителството за продължаване на реформата в съдебната система. В крайното решение бе допълнено, че Висшият съдебен съвет остава постоянно действащ орган.


По време на дебатите, депутатите от опозицията от ДПС, БСП и "Атака" ясно заявиха, че няма да подкрепят документа. Филип Попов от БСП посочи, че в този вид стратегията не е подготвена за обсъждане в пленарна зала, още по-малко за одобрение от Народното събрание..

Първоначалната идея в документа беше ВСС да се раздели на две колегии - на съдиите и на прокурорите, но да не е постоянно действащ, както беше преди години. Редакционната поправка в последния момент, направена от БСП, промени гласуването и против актуализираната стратегия за реформи в съдебната система гласуваха само от партия "Атака". Само някои от депутатите на БСП, ДПС и БДЦ се въздържаха. Така ВСС ще има две професионални колегии - съдийска и прокурорска, но запазва стария си статут на постоянен орган. 

Правосъдният министър Христо Иванов обясни намеренията на правителството с актуализираната стратегия.

Опитът ни беше да представим един всеобхватен документ, който да се занимае с всички проблеми на съдебната система, разбира се, на първо място започвайки с проблемите на органа, който трябва да осигурява доброто й управление, но също така системи като юридическото образование, натовареността и разпределението на човешкия ресурс на съдебната система. Нашата цел е не да изместим една партия от такъв контрол и да я заменим с друга. Нашата цел следва да направим това невъзможност занапред за която и да било партия.

Основната цел на гласуваната стратегия е да се очертаят бъдещи реформи, които да гарантират независимостта на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и икономическия натиск.

Министър Иванов коментира също, че приетата стратегия няма да промени очакваните негативни оценки в скорошния доклад на Брюксел: Надявам се, че колегите ще го отразят, но не очаквам това да промени тона на доклада. Тонът на доклада е тон на това, което всеки български гражданин вижда. Съдебната система е нереформирана и не работи достатъчно добре. Тя има своите проблеми и те не са решени. Това, че ние днеска сме приели една заявка, не променя този факт. Това не е реформата. Това е стъпка към консолидация около необходимостта от реформа, но това не е самата реформа, тя предстои.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

ВСС: Стратегията за съдебната реформа цели само персонални промени

Според членове на Висшия съдебен съвет обсъжданата в парламента стратегия за съдебна реформа цели основно да подмени персоналния състав на съдебния кадрови орган. Ясен Тодоров , Каролина Неделчева и Милка Итова разкритикуваха пред журналисти основните..

публикувано на 21.01.15 в 12:31
Министърът на правосъдието Христо Иванов

Депутатите започнаха дебати по стратегията за съдебната реформа

Парламентът обсъжда актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Основната цел на стратегията е да очертае бъдещите реформи, които да гарантират независимостта на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическия и..

публикувано на 21.01.15 в 11:25