Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Fusion Art Fest обедини фотография, живопис, графика, печат и илюстрации

Изминалият уикенд в галерия Underground разсея носещите се слухове, че територията за независимо изкуство, доскоро носеща името "Фабрика за градско изкуство", е спряла да функционира. Близо 1500 посетители в трите дни на Fusion Art Fest станаха свидетели на може би най-големия фестивал за независими артисти в последните години, като над 100 бяха участниците в трите дни на фестивала, изключвайки от тази бройка артистите, изявили се в повече от един от дните.

6февруари отвори вратите на галерията, посветен на изобразителното изкуство -живопис, графика, миниатюри, фотография. По време на официалното откриване, представител на галерията увери присъстващите, че изборът на ново име за пространството е въпрос на време и не засяга по никакъв начин работата на оставащите екипи.

Looney Tools, ателие „ТРИОН“, Nuclear Fireworks и независими екипи, всички членове на бившата "фабрика", участваха във Fusion Art Fest с авторски творби и реагираха с усмивки на въпросите за бъдещата им работа.

Вторият ден на фестивала акцентира на пластичното изкуство - скулптура, металообработка, дърворезби и още много други форми.  Посетителите бяха  очаровани. Екипът на Looney Tools се беше нагърбил с нелеката задача да представи творби, специално изработени за фестивала, особено трудна задача за краткия срок, в който той беше организиран. Музикалният съпорт за вечерта пък бе поверен на Sava от Camp Sessions, дългогодишен приятел на екипа на Underground.

Ден трети пък беше ориентиран към арт-инсталации, Мащабните проекти, разчупващи мястото, бяха специално подбрани за феста, а по-голямата част от тях се "случваха" в реално време пред очите на посетителите. За приятния край на събитието се погрижиха джаз-дейците от G Baby.

Галерия Underground загатна, че програмата на алтернативното пространство е почти готова до края на април, като teaser споменаха, че традиционният "Ден на отворените врати" отново ще се проведе в последния уикенд на месеца, с участието на всички екипи, а специален гост ще е Керанов. Underground обещаха още доста музикални изненади до края на тримесечието.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Скитник между звездите - оригинална илюстрация

Книги, които ти се иска да прочетеш отново

Гергана Димитрова от издателство "Лист" за новото издание на "Скитник между звездите" на Джек Лондон с превода на Димитър Подвързачов: "Аз съм много страстен читател от малка и работя любимото си хоби. В каталога имаме както много популярни, така и непопулярни писатели. Свикнали сме да възприемаме Джек Лондон като писател на приключенска литература,..

публикувано на 04.12.22 в 11:14
Проект

В съвременното изкуство няма деление

Иван Кънчев е удостоен с  Международната награда „Донатело“  (Флоренция, Италия). Тя е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност.  Международната награда „Донатело“  ще бъде връчена на 21 януари 2023 г. във Флоренция в..

публикувано на 04.12.22 в 10:34
Нефтеният разлив

Живот в пустинята след нефтен разлив

Когото не успеят да ги потулят, новините за нефтени разливи предизвикват силно вълнение. За тях, по медиите се изказват еколози и научни работници. Обикновено, след няколко дни, други новини ни карат да забравим за случилото се. Затова бе много интересен доклада на екип, изследвал 7 години последствията от разлив от спукан нефтопровод. Станало е между..

публикувано на 04.12.22 в 09:51
Иван Белчев/ личен архив

Политиката като инструмент за решаване на проблеми

Бобрата с големите проблеми е успешна, когато ги разделим на по-малки. Иван Белчев от ПП „Демократична България“ на гости в „Късното шоу“ на Радио София в разговор за бързането за промени в изборния кодекс, бившите партньори от БСП, поведението на ПП ГЕРБ, нужните законопроекти и мотивацията да бъдеш политик. Слушайте епизода тук:..

публикувано на 03.12.22 в 21:28
София, 1959

Машина на времето

Порталът с видеосвидетелства за историята MyCentury представя нови четири образователни филма по следните теми:   Била ли е България лоялен съюзник на нацистка Германия? Мит или реалност са "двойните освободители? Дали ромите са били щастливи строители на социализма? Пазеха или разделяха телените мрежи по границите ни преди 1989-та?..

публикувано на 03.12.22 в 16:00

Да създаваш преживявания с подкасти

Александър Николов и Димитър Панайотов от documentalisti.bg са поредните ни гости в рубриката "Младите легенди".  Фондация "Документалистите“ е инициатива, ангажирана с разказването на социално значими истории. О снована е в края на 2020 г. от фотографа Александър Николов и журналиста Димитър Панайотов. Тяхната цел е развитието на модерна..

публикувано на 03.12.22 в 15:00
Солистът на Музикалния театър, Александър Мутафчийски, гост в Радиокафе

Празник на изкуството и творчески юбилей с "Цигулар на покрива"

В празник на изкуството на сцената на Музикалния театър ни въведе гостът в предаването "Радиокафе" Александър Мутафчийски. Той отбелязва своите 50 години, от които цели 25 са посветени и изживяни на сцена. "25 години от тези мои 50 житейски аз съм посветил на любимия си театър", казва той и споделя, че не само фразата "втори дом" може да..

публикувано на 03.12.22 в 13:20