Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Fusion Art Fest обедини фотография, живопис, графика, печат и илюстрации

Изминалият уикенд в галерия Underground разсея носещите се слухове, че територията за независимо изкуство, доскоро носеща името "Фабрика за градско изкуство", е спряла да функционира. Близо 1500 посетители в трите дни на Fusion Art Fest станаха свидетели на може би най-големия фестивал за независими артисти в последните години, като над 100 бяха участниците в трите дни на фестивала, изключвайки от тази бройка артистите, изявили се в повече от един от дните.

6февруари отвори вратите на галерията, посветен на изобразителното изкуство -живопис, графика, миниатюри, фотография. По време на официалното откриване, представител на галерията увери присъстващите, че изборът на ново име за пространството е въпрос на време и не засяга по никакъв начин работата на оставащите екипи.

Looney Tools, ателие „ТРИОН“, Nuclear Fireworks и независими екипи, всички членове на бившата "фабрика", участваха във Fusion Art Fest с авторски творби и реагираха с усмивки на въпросите за бъдещата им работа.

Вторият ден на фестивала акцентира на пластичното изкуство - скулптура, металообработка, дърворезби и още много други форми.  Посетителите бяха  очаровани. Екипът на Looney Tools се беше нагърбил с нелеката задача да представи творби, специално изработени за фестивала, особено трудна задача за краткия срок, в който той беше организиран. Музикалният съпорт за вечерта пък бе поверен на Sava от Camp Sessions, дългогодишен приятел на екипа на Underground.

Ден трети пък беше ориентиран към арт-инсталации, Мащабните проекти, разчупващи мястото, бяха специално подбрани за феста, а по-голямата част от тях се "случваха" в реално време пред очите на посетителите. За приятния край на събитието се погрижиха джаз-дейците от G Baby.

Галерия Underground загатна, че програмата на алтернативното пространство е почти готова до края на април, като teaser споменаха, че традиционният "Ден на отворените врати" отново ще се проведе в последния уикенд на месеца, с участието на всички екипи, а специален гост ще е Керанов. Underground обещаха още доста музикални изненади до края на тримесечието.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Значими жени от България и Словакия припомня експозиция в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, подредена в Министерството на външните работи (МВнР),   разглежда ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в Русе и сдружение „Европейски..

публикувано на 24.02.21 в 18:41

Студенти и ученици - заедно в кампания срещу тормоза в училище

Университетският театър НБУ и платформа “Артисти за НЕнасилие” стартират „Дни за борба срещу тормоза в училище“ - онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите.  Според данните са от официалните доклади на УНИЦЕФ всеки ден се регистрират Около 30 са случаите на тормоз сред подрастващите. Това провокира артистите от Нов български..

публикувано на 24.02.21 в 17:36
С деца вкъщи е по-трудно да се отдадеш на служебните задачи

Компаниите трябва да разширят дигитализацията, без да изгубят човешкия фактор

Бързото разпространение на дистанционната работа по време на кризата извади на дневен ред въпроси и казуси, с които работници и работодатели до момента не се бяха сблъсквали масово. Сред многото въпроси са: „Чие задължение е това?“ и „Как трябва да се случи?“, „За чия сметка е организирането и оборудването на работно място вкъщи?“, „Как може..

публикувано на 24.02.21 в 17:01

Д-р Златко Димитров: Приелите ваксината трябва да бъдат наблюдавани поне 30 минути

Нежеланите реакции се делят на два основни вида - едните са фармакологични и са предвидими, като са описани в листовките на лекарствата и алергични, които спадат към клас непредвидими алергични реакции, обяснява д-р Златко Димитров - педиатър и алерголог и зам.-председател на Българското дружество по алергология. В момента в ЕС са одобрени три..

публикувано на 24.02.21 в 17:00

Пиесата "Краят на градината" - една история, която Чехов не разказа

Чехов е любим на всички автор, който винаги звучи по-различен начин в различните интерпретации на сцената. Пиесата "Краят на градината" е една история, която Чехов не разказа - историята за неговия начин да обича. Премиерата ще бъде на 26.02, от 19.30 на сцената на Сити Марк Арт Център. В представлението участват Десислава Чутуркова и Милен Николов...

публикувано на 24.02.21 в 15:58

Доц. Кирил Карамфилов: Преди ваксинация изследвайте имунния си статус

Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания са сред по-рисковите пациенти, ако се заразят с Covid-19. Силно препоръчително е те да се ваксинират. Това изтъкна пред Радио София доц. д-р Кирил Карамфилов , началник на Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница. Той не скри задоволството си от ускоряване на..

публикувано на 24.02.21 в 15:27

Макс Тейлър представи соловия си проект "Creepy Neighbour"

"Чувствам се фантастично. Очаквах да бъде много студено, а в София е много приятна пролет." Това каза в ефира на Радио София английският музикант Макс Тейлър - познат с включването си в проектите Groove Armada и Mika. Вчера артистът се е разходил към Витоша и е наблюдавал залеза на слънцето. Вдъхновил се е за нови визуални свои..

публикувано на 24.02.21 в 14:17