Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дуото Аглика Генова - Любен Димитров записва в БНР

Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: Irène Zandel


Аглика Генова и Любен Димитров са сред елита на съвременното клавирно изкуство. Канени са за концерти на всички престижни сцени по света, като жури на важни конкурси, артистични директори са на международния конкурс в Маями, имат клас за клавирни дуа във Висшето училище за музика в Хановер, водят многобройни майсторски класове в различни страни.

Дуото обича българската сцена, родната публика го очаква всеки път с огромно нетърпение и поради факта, че Аглика и Любен поднасят по-рядко изпълняван у нас репертоар за клавирно дуо или за пиано на четири ръце. Така и този път, на 20-и февруари, заедно със Симфониния оркестър на БНР и в партньорство с перкусионистите Добри Палиев и Пламен Тодоров, под диригентството на Йордан Камджалов, двамата пианисти изпълниха в зала "България" Концерт за две пиана, ударни и оркестър от Бела Барток. Дни по-късно музикантите записват произведението в Първо студио на БНР и подготвят компактдиск за световно разпространение.

Снимка

Междувременно, от 25-и януари 2015 година на световния музикален пазар е най-новото издание на CPO - "Музика за две пиана от Ференц Лист". Това е единайсетият поред компактдиск на българското дуо за германската звукозаписна компания, на която те са ексклузивни артисти.

Чуйте интервюто с Аглика Генова и Любен Димитров - гости в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.