Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама знаменити концертмайстори поздравяват "Алегро виваче"


25-годишнината на предаването за класическа музика "Алегро виваче" е повод да се срещнем с двама от забележителните български цигулари, които традят кариерата си по големите световни сцени.


Васко Василев - носител на приза Музикант на годината 2003-та, вече 20 години е концертмайстор на оркестъра на Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон. По повод годишнината в престижния театър се състоя специален концерт, за който ще научите от интервюто на Татяна Иванова с цигуларя.

А Веско Пантелеев-Ешкенази - българският Музикант на 2010 година, е роден на националния празник 3-ти март. От 15 години е лидер на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам. С него през 2014-а българинът направи най-голямото околосветско турне, правено от симфоничен оркестър. А през май 2015 година Веско Ешкенази организира гостуване на Камерния оркестър Концертгебау в НДК.

Чуйте интервютата с Васко Василев и Веско Ешкенази и поздравите им към слушателите на предаването в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.