Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букет от знаменитости ще пристигне в Русе за "Мартенски музикални дни"

Снимка: marchmusicdays.eu

"Мартенски музикални дни" е най-успешният български фестивал през последните години. На прага на пролетта Русе се превръща в столица на музиката за две седмици, а русенци приемат с възторг всички големи имена от световната сцена, пристигащи много често със специално подготвени за форума проекти и програми.


2015-а бележи 55-ото издание на фестивала "Мартенски музикални дни", а с концерта по откриването на 13-и март ще бъде отпразнувана още и 55-годишнината от създаването на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе. За събитието ще се събере специално Фестивалният оркестър от бивши възпитаници на училището, сред които са и диригентът Емил Табаков, и солистът Светлин Русев.

Афишът на фестивала до 29-и март включва гостувания на знаменитости като гамбиста Жорди Савал, чембалиста Пиер Антай, баритона Матиас Гьорне, виолистите Юрий Башмет и Александър Земцов, цигуларите Мила Георгиева, Ваня Миланова и Минчо Минчев, пианистите Пламена Мангова, Мария Принц и Евгени Божанов, квартет "Новус", ансамблите "Кремерата Балтика" и "Московски солисти", оркестъра на БНР и Румънския национален оркестър и т.н. Важен акцент в програмата са постановката на "Катерина Измайлова" от Шостакович с режисьор Вера Немирова и световната премиера на "Омагьосаният" - мадригална комедия от Божидар Спасов. 

Чуйте интервюто с Ива Чавдарова - артистичен директор на фестивала "Мартенски музикални дни".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.