Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха на първо четене плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране

| обновено на 02.07.15 в 16:02
Снимка: БГНЕС

Мнозинството прие на първо четене пакета от предложения в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране. В тях е записано, че през 2037 г. за масовата трета категория труд мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години – с 40 години осигурителен стаж за мъжете и 37 години стаж за жените. При първа категория възрастта ще достигне 55 години, а за втора – 60 години. Заложено е към 2027 г. пенсиите да се увеличат с 40 процента.

Предвижда се таванът на пенсиите да отпадне от 2019-а, както има и възможност всеки роден от началото на 1960 г. да има избор дали да се осигурява задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване. 

За промените в Кодекса за социално осигуряване гласуваха 115 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Българския демократичен център и четирима депутати от ДПС.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обясни, че предложените промени са продукт на съгласие и на 7 месеца открит диалог, а не на пазарлъци:

Ние виждаме, че българското население застарява и след години ще има доста повече пенсионери и доста по-малко хора, които произвеждат БВП. Всеки, който се занимава професионално с тази тема, знае, че запазването на сегашното положение гарантира катастрофа в бъдеще.

Левицата остро се противопостави на предложения социален пакет:

Предлагаме замразяването на стажа и възрастта. Няма как, при всички експертни оценки, които направихте, да се пенсионираш на 65 години и да имаш 40 години стаж. За прехода от 25 години много хора от това поколение работиха в "сивия сектор". Това, което предлагате, означава на 25 години да започнеш работа и до 65 години да нямаш нито един пропуснат ден осигурителен стаж. Това практически е невъзможно, категорична беше заместник-председателят на "БСП лява България" Корнелия Нинова.

Мненията на депутатите в парламента чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Цената на съгласието понякога е много скъпа

Диференцирано плавно нарастване на възрастта и  осигурителния стаж за трета категория труд до достигане на  65-годишна възраст за жените и за мъжете през 2037 година, след  което да се въведе автоматичен механизъм за повишаване на  възрастта при..

публикувано на 02.07.15 в 15:57