Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на съгласието понякога е много скъпа

Диференцирано плавно нарастване на възрастта и осигурителния стаж за трета категория труд до достигане на 65-годишна възраст за жените и за мъжете през 2037 година, след което да се въведе автоматичен механизъм за повишаване на възрастта при отчитане продължителността на живота, реши парламентът. След цял пленарен ден дебати, със 115 гласа "за", 35 – "против" и 19 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, предложени от правителството.

Според проекта необходимият осигурителен стаж за пенсиониране за трета категория труд през 2037 година трябва да стигне 37 години за жените и 40 години за мъжете (сега е 38 години). От 1 януари 2017 г. ще се увеличи и размерът на осигурителната вноска във фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт и с още 1 на сто от 1 януари 2018 г, за да се осигури по-голяма независимост на пенсионната система от държавния бюджет. 

От 1 януари 2016 г.е предвидено и въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 години и 10 месеца, за сектор "Отбрана и сигурност". Предлага се плавно увеличаване на възрастта до достигане на 55 години за военнослужещи, държавни служители по Закона за МВР и 45 години за парашутисти, водолази и др. НС прие т.нар. таван на пенсиите да отпадне от 1 януари 2019 г. 

Ако няма промени, след 10 години ще има още по-тежки резултати, катастрофа с пенсиите и обезсмисляне на солидарния модел, предупреди вицепремиерът Ивайло Калфин. Това, което предлагаме, обясни той, гарантира увеличение на новите пенсии с около 40 на сто за няколко години.

Според бившия социален министър Иван Нейков сериозната дискусия предстои, защото законът е приет само на първо четене. Един от плюсовете е, че беше постигнат консенсус между социалните партньори за приемането на проекта, коментира той и добави, че е важно да има съгласие, но понякога в името на съгласието може да се плати висока цена. Нейков твърди, че всички тежки мерки са изместени с десетилетия напред, а  2037 година  е твърде далеч, за да се търси ефект от промените. 
Тогава осигурителната система ще трябва да решава други въпроси, смята бившият социален министър. Той е убеден, че мерките няма да постигнат желания ефект. Като аргумент бяха посочени прогнозите на НОИ, според които промените няма да решат въпроса с дефицита и с финансовата стабилност, а  напротив очаква се и нарастващ дефицит. Това означава, че няма да има и големи пенсии, обясни Иван Нейков. 

По думите му не е ясно откога ще бъдат по-големи пенсиите с 40 на сто, защото няма разчети. Как ще се постигне този процент, откъде държавата ще осигури още 4 милиарда към сега необходимите 8 милиарда лева, попита специалистът, който сега оглавява Балканския институт по труда. За да се случи този драстичен скок на пенсиите, трябва да има нова политика по доходите, нов размер на осигуровките – по-голям от сегашния, повече хора на трудов договор. Само тогава могат да се постигнат приходи в НОИ, които ни се обещават. В противен случай трябва да се разчита на трансфери от бюджета, коментира той и изрази притеснението си, че има има свръхочакване, а това, което е прието, няма да доведе до желания резултат. Бяха пожертвани важни стъпки в името на съгласието, понякога цената му е много скъпа, повтори Нейков.

В МВР и МО стъпките в пенсионната реформа са правилни и важни. Но, честно казано, и на 80 години да пенсионираме военни и полицаи, няма да има особен ефект. Проблемите не са в ранното пенсиониране, а в общата ниска пенсионна възраст, каза той.
Мнението на бившия министър е, че с приетите на първо четене промени се въвежда нов модел на осигуряване – ще има едно задължително осигуряване и всичко останало ще става доброволно.

Той изрази съмнение и че въвеждането на еднодневните трудови договори ще оправдае очакванията на вносителите. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна