Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоби за заведенията, които вдигат шум след 22 часа, общински полицаи ще правят проверки

Приети са промени и допълнения в Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столичната община

Снимка: БГНЕС
Глоба в размер на 5 000 лева ще бъде налагана на заведения, които вдигат шум след 22 часа. Това са част от промените, които влизат в сила в Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столичната община. Измененията бяха гласувани на последното заседание преди лятната ваканция на Столичния общински съвет.

До 2 седмици приетите промени трябва да влязат в сила.

Досега само експерти от регионалните инспекции имаха правомощия да глобяват и да следят дали заведенията спазват работното си време. След приетите изменения общинските полицаи вече са упълномощени да следят за спазването на наредбата.
Това обясни заместник-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

Също така са приети промени, които касаят регулирането на т. нар. фирмени информационни табели. Разрешението за тях вече ще се дава от районните кметове.

Наредбата предвижда и въвеждане на строго регламентирано работно време на преместваемите (т. нар. мобилни) търговски обекти. "Даваме им и разрешителни за ползване за 6 месеца, а не за три, както беше досега, защото все пак работата е сезонна", каза още Барбалов.

Друг акцент са промените, свързани с възможността Столичният зоопарк да организира летни училища за деца.

Повече подробности по темата чуйте от репортажа на Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Столичният зоопарк ще организира лятно училище за деца

60 лева седмично на дете ще струва лятно училище за деца в Столичния зоопарк. Това каза пред журналисти Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, относно приетата Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за извършване на..

публикувано на 23.07.15 в 11:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането..

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху..

публикувано на 11.07.24 в 14:50