Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва събаряне на пет масивни дву- и триетажни къщи в Гърмен

М. Капитанова: Документи за търпимост с невярно съдържание са издадени на 124 постройки по времето на предишния кмет

Снимка: БГНЕС

В 10:30 часа е насрочено събаряне на пет големи, масивни къщи в гетото край Гърмен. Някои от тях са двуетажни, а има и триетажни. Хората от тях имат къде да отидат. Те имат близки, стари къщи, а някои – дори по две къщи. Това заяви за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Събарянето беше отложено, защото имаше препоръка от ЕСПЧ да бъдат осигурени временни жилища за тези хора, които ще останат без подслон. След това им бяхме предложили - с декларация и заявление дали желаят да бъдат настанени в държавни, общински или частни жилища. Те отказаха категорично да попълват каквито и да било декларации. Това вече казва, че трябва да започнем събарянето и изпълнението на заповедите, издадени от ДНСК  още през 2011 г.

В махалата има 10 къщи, строени през 60-те години на ХХ век, които са признати за "търпими" обекти, допълни Капитанова.

Останалите 124 удостоверения за търпимост, издадени по времето на предишния кмет на Гърмен - Ахмед Башев - са с невярно съдържание, заяви Капитанова. Това означава, че те подлежат на събаряне. Капитанова допълни, че поетапно се предлага настаняване на ромите и се пристъпва към събаряне, след като те откажат, защото общината няма свободни жилища:

Имаме две помещения в две здравни служби, които са използвани за такива цели. Предложих ги на последното заседание на Общинския съвет, но това предложение не беше прието. След това призовах жителите – който желае да даде собствено жилище, каквото има, за подслон на тези хора. Отзоваха се двама души – един етаж от къща в с. Гърмен и един апартамент в Огняновски минерални бани. Но те са все още празни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.