Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов представи програмата на фестивала "Пиано Екстраваганца"

| обновено на 10.09.15 в 20:07
Людмил Ангелов

Забележителният български пианист Людмил Ангелов представи програмата на петия международен фестивал "Пиано Екстраваганца" във Военния клуб в столицата от 25 септември до 5 октомври. Талантливи музиканти ще изпълнят малко познати произведения от различни епохи.

Людмил Ангелов съобщи за нова, ценна придобивка за пианистите, които свирят на българска сцена.

От една година насам, заедно с Ина Кънчева, с фондация "Културни перспективи" и фондация "Пиaно Eкстраваганца", бяхме започнали една кампания за набиране на средства за закупуване на нов концертен роял. И сме много щастливи, че именно днес тук можем официално да обявим, че този роял е вече действителност. Той е тук в София. Успяхме, благодарение на подкрепата на фондация от Лихтенщайн, която дари 50% от стойността на рояла и всичко останало беше събрано благодарение на нашите усилия. Роялите, на които се свирим в България, са отпреди повече от 30 години. 17 инструмента са закупени от Министерството на културата тогава. Говоря за 1982 г. Това са роялите, на които все още свирим. Но хубаво е, че една такава частна инициатива се доведе до успех и важното, което искам да кажа, е, че този роял не го искаме ние за "Пиaно екстраваганца". Идеята е да бъде достояние на всички музикални събития в България. Този роял ще бъде отдаван за такива събития. Много е важно да му се даде реализация, да му се даде живот, обясни Людмил Ангелов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Дуото Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов ще празнува 20-годишнината си

Дуото Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов ще празнува 20-годишнината си на фестивала "Пиано Екстраваганца", съобщава БТА. Началото на партньорството между двамата бележити музиканти ще бъде отбелязано с голям концерт на 5 октомври, съобщават от екипа...

публикувано на 08.09.15 в 14:33
Людмил Ангелов

Отзвук от "Музикант на годината 2014": Интервю с Людмил Ангелов

В националната анкета "Музикант на годината 2014" слушателите на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" подкрепиха с най-много гласове в категорията "Музикален проект на годината" фестивала "Пиано Екстраваганца", основан и ръководен вече..

публикувано на 10.07.15 в 17:54
Людмил Ангелов

Людмил Ангелов и Русенската филхармония представят премиерни за България творби

На 4-ти юни от 19.00 часа в зала "Филхармония" русенци ще имат привилегията първи да се насладят на симфоничния концерт на Русенската филхармония под диригентството на Владимир Кираджиев с участието на изтъкнатия български пианист Людмил Ангелов...

публикувано на 04.06.15 в 09:46

Людмил Ангелов е тазгодишният носител на голямата награда "Варна"

Пианистът Людмил Ангелов е тазгодишният носител на голямата награда "Варна", решиха единодушно общинските съветници на днешното си заседание. Призът се присъжда за цялостно творчество и изключителен принос за музикалната култура на града. Бяха..

публикувано на 13.05.15 в 14:12