Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на бургаския комплекс "Изгрев" протестират срещу главния архитект

Снимка: Даниела Костадинова

Жители на бургаския комплекс "Изгрев" излязоха на протест пред Общината и поискаха оставката на главния архитект Веселина Илиева заради одобреното строителството на 6-етажна сграда. Тя е планирано да се изгради на метри от терасите на блок 3А, твърдят протестиращите. Те се обявиха срещу презастрояването на града.

Плакати "Бургас е най-добрият град за презастрояване“ и "84% доверие - кмете, длъжник си ни!" издигнаха протестиращите. Теренът, на който се очаква да започне строителството, в момента е паркинг. Срещу проекта през годините хората са водили съдебни дела, но тъй като не са собственици на земята, а само на апартаментите, магистратите са приели, че те не са заинтересована страна.

Изборите минаха и дойдоха багерите, казаха протестиращите.

Само ако Общинският съвет преразгледа решението, с което е одобрил ПУП, може да се спре проектът, каза заместник-кметът по строителството в общината Чанка Коралска, която разговаря с протестиращите:

Това, което трябва да направят в момента, е да входират докладна записка до Общинския съвет, който отново да преразгледа решението за отчуждаване на този имот.

Към жителите на блок 3А в "Изгрев" се присъединиха и хората от блок в кв. "Славейков“, където също се очаква да започне строителството на нова жилищна сграда.

Инвеститор на новата жилищна сграда е фирма "Куш-груп". Ще заведем дело срещу протестиращите, защото действията ни са законни, каза собственикът на фирмата Неджеб Куш:

Това е частен имот, който не е купен от държавата. Има строително разрешение, ние в момента нищо не можем да направим, защото има прокурроско решение за спиране. ще провери прокуратурата документите дали са изрядни или не.

Подробности чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.