Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община намери партньори за стимулиране и улесняване на електротранспорта

Момент от подписването на меморандума
Снимка: Столична община
Столична община работи изключително сериозно по темата за намаляване на вредните емисии на атмосферния въздух. Във всяка една от сферите имаме разработени програми и разбира се една от най-важните сфери - това е транспортът", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при подписването на меморандума за сътрудничество за развитие и ползване на електрически превозни средства с „ЧЕЗ Разпределение България“. - Имаме намерение да разширим мрежата на зарядните станции за електромобили в столицата. В София има такива станции на 6 места, 4 са в централната градска част, а останалите 2 са на бул. „Цариградско шосе" и имаме намерение, ако ЧЕЗ помогнат да продължим и да разширим тази мрежа.

Кметът припомни и че електромобилите са освободени от такса при паркиране в зоните.

Двете страни в меморандума декларират общото си желание да спомагат за „подобряване на чистотата на въздуха, намаляване на шумовото замърсяване и развитието на устойчива градска мобилност чрез насърчаване ползването на електрически превозни средства в обществения и персоналния транспорт в град София“. 

Целта на документа е да съдейства за създаването на обща стратегия и план за действие по отношение на електрическите превозни средства. Страните ще положат всички възможни усилия за ускорено изграждане на необходимата инфраструктура за презареждане на електрически превозни средства на територията на община София и предоставят най-добрите възможни условия на потребителите на електромобили и на операторите на зарядна инфраструктура. 


Според Българската асоциация електрически превозни средства сътрудничеството между Столичната община и електроразпределителното дружество ще допринесе за по-бързото навлизане на електромобилния транспорт в София. 

„Само за миналата година има над 30-40 продадени електрически превозни средства, а общо в България са повече от 150, защото не е известен вносът на електрическите превозни средства втора ръка. Цените падат и в момента 100 км пробег струва около 2 лв.", уточни Мартин Заимов – член на борда на БАЕПС. Относно националната програма за закупуване на общински електромобили Заимов заяви, че електрическите автомобили са икономически по-изгодни. „Електрическите коли са много здрави, защото няма какво да им се счупи и са изгодни", добави той.

Чуйте повече по темата в репортажа на Ивайло Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26

Всяка комуникация със социален елемент е печеливша

През последните десетилетия различните рекламни послания достигат до нас чрез различни медийни канали. За целта, все по-креативно се използват и социалните мрежи. Помага или пречи обаче, изкуственият интелект в изработката на реклами? Според проф. Христо Кафтанджиев от Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:16

Първа заплаха за Израел от САЩ

Кои са най-важните новини от седмицата от САЩ предаде Младен Петков от Вашингтон. Тази седмица за първи път американският президент Джо Байдън заплаши Израел, че може да спре военната помощ за страната в продължаващата седми месец война. Заплахата доведе от бърза реакция от израелският премиер Бенямин Нетаняху, който каза, че страната му ако се..

публикувано на 10.05.24 в 15:11
Румен Иванов

Нарушителите на пътя заедно с фиша вече ще получават писма от близки на загинали в ПТП

От днес започва националната кампания за пътна безопасност "Написах ти писмо" , която цели да накара хората да се замислят, как точно подхождат, когато се качват в автомобила, тъй като в същността си той представлява една тежка машина, движеща се с много бърза скорост. Той служи не само да стигане от точка „А“ до точка „Б“, но когато не бъде..

публикувано на 10.05.24 в 14:55

Нови Ромео и Жулиета в Младежкия театър "Николай Бинев"

Теодор Ненов и Дара Димитрова ще влязат в ролите на Ромео и Жулиета в постановката на Анастасия Събева в Младежкия театър "Николай Бинев". Двамата ще направят своята премиера на 15.05.24 в компанията на Койна Русева, Августина-Калина Петкова, Боян Арсов, Веселин Калановски, Юлиян Петров, Неда Спасова, Станислава Николова, Ахмед Юмер, Стефан..

публикувано на 10.05.24 в 14:55