Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Царицата на чардаша" царува и 100 години след премиерата в Унгария

Людмила Чешмеджиева в ролята на Щаси от "Царицата на чардаша" от Калман

Любими арии и дуети от легендарната оперета на Имре Калман „Царицата на чардаша“ ще звучат на 21 януари (четвъртък) от 19.00 часа в столичната зала БИАД. Концертът е посветен на 100-годишнината от премиерата на оперетата в Будапеща и Деня на унгарската култура - 22 януари.

Ще участват солистите: Николай Павлов – Едвин, Рада Носикова – Силва Вареску, Милена Гюрова – Щаси, Велин Михайлов – Бони, Людмила Чешмеджиева – Цилика. На рояла – Светлана Максимова. Режисьор и водещ – Николай Павлов.

„Царицата на чардаша” е най-популярната оперета на Имре Калман. През пролетта на 1914 г. известните немски драматурзи Лео Щайн и Бела Йенбах предлагат на композитора да напише музика към историята на вариететната певица Силвия Вареску и влюбения в нея граф Едвин Роланд. Вдъхновен от сюжета, Калман се захваща на работа с необичаен ентусиазъм, но избухва Първата световна война и композиторът прекъсва: Не мога да пиша музика, когато… по фронтовете светът се избива, казва Калман. След едногодишна пауза той все пак завършва оперетата и първата премиера е на 17 ноември 1915 г. във Виена, където издържа 2000 представления. В Берлин спектакълът се играе ежедневно в продължение на две години. Унгарската премиера е през 1916 г. Оперетата се играе по света под различни имена: „Царицата на чардаша”, „Да живее любовта”, „Силва”, „Циганската принцеса”. Първото изпълнение на „Царицата на чардаша“ в България е на 5 декември 1918 г. в новопостроения Свободен театър в София.

Чуйте интервюто с прочутата наша оперетна артистка Людмила Чешмеджиева, която в продължение на 20 сезона изпълнява партията на Щаси в Музикалния театър. Сега тя се превъплъщава в ролята на Цецилия.


В Музикалния театър през ноември 2015 г. беше отбелязана и 100-годишнината от премиерата на "Царицата на чардаша" във Виена с участието на Александър Мутафчийски, Людмила Чешмеджиева и Катерина Тупарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.