Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анри Дьомаркет: Към музикантите във Франция има уважение

Анри Дьомаркет

Анри Дьомаркет дойде в България като един от изключителните солисти в сезона на Софийската филхармония. За тази стабилна и много ценна за публиката "френска връзка" трябва да благодарим както на ръководния екип на оркестъра в момента, така и на творческия съветник Светлин Русев, който е вдъхновител за тези срещи на софийска сцена.

В концерта на 21 януари в зала "България" на диригентския пулт беше отново Жан-Бернар Помие – неговото присъствие се цени високо не само от зрителите, но и от оркестрантите. А солистът Анри Дьомаркет допринесе за френския дух на програмата – такава беше нейната идейна спойка – с две прочути произведния: Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс и Вариации по рококо тема от Пьотр Илич Чайковски. Превъзходно поднесени – виртуозно, зашеметяващи като техника и особено като звук, извлечен от скъпоценното виолончело "Страдивари" от 1725 година. За много от присъстващите в зала "България" този концерт ще остане като незабравим спомен от срещата с един от най-блестящите виолончелисти на нашето съвремие.

В интервю за предаването "Алегро виваче" Анри Дьомаркет сподели, че обича да се изявява в различни стилове и особено да работи с гласове - дори и с хорови състави. Свири джаз, близък приятел е с прочутия акордеонист Ришар Галиано.

Ако отидете сега във Франция, веднага ще забележите високото качество на програмите. И изпълнителите, и публиката, са много отворени към модерната музика, към оригиналното и непознатото. Поемат се много повече рискове в програмирането на концертите от където и да било другаде по света. Има страни, където стигат до Дебюси и се страхуват, че по-новата музика ще остави залите празни. Това е лошо и е опасно, защото се свежда само до парите. Чувал съм да казват, че Франция не е музикална нация като Германия, Англия и Русия. Идете сега и ще бъдете изненадани. И още нещо – положението на музикантите във Франция е много по-добро от много други държави.  Не казвам, че няма проблеми, но към музикантската професия у нас има уважение.

За френската връзка в музиката, за виолончелото "Страдивари" и концертите му в България - чуйте цялото интервю с Анри Дьомаркет, който още си спомня ясно първото си гостуване у нас през 1995 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.