Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата на Гинес отчита рекорд за най-дългогодишен оркестрант

Джейн Литъл

Тази седмица в Книгата на рекордите "Гинес" бе записано името на 87-годишната Джейн Литъл - контрабасистка от Атланта, САЩ, която не само е упражнявала професията си в продължение на 71 години без прекъсване, но и е прекарала това време като е свирила в един и същ състав - Симфоничния оркестър на Атланта.

Кариерата на Джейн Литъл покрива буквално цялата история на престижния американски оркестър. Тя започва да свири в него през 1945 година, когато съставът е още младежки, а получава статут на професионален две години по-късно и чак тогава Литъл започва да получава заплата за труда си - 35 долара седмично.


Любопитна част от биографията на рекордьорката е, че е била омъжена за първия флейтист на Симфоничния оркестър на Атланта Уорън Литъл в продължение на 41 години. Той беше висок метър и деветдесет мъж, а свиреше на малка флейтичка, затова можеше да носи и моя контрабас, обяснява шеговито дамата.

Джейн и Уорън Литъл

Джейн Литъл никога не е имала желание да напусне Симфоничния оркестър на Атланта. След като влязох в него, той ставаше все по-добър и по-добър. Беше в моя роден град и вървеше нагоре - бих казала, че това е перфектната ситуация.

Един от най-ценните спомени на Джейн Литъл през тези 71 години като контрабасистка в Симфоничния оркестър на Атланта е гостуването като солист на легендарния пианист Артур Рубинщайн. Но след него с оркестъра са свирили и много други големи изпълнители на нашето време. Сякаш са минали 100 години, шегува се тя, трудно ми е да си спомня време, когато не съм свирила в симфоничния ни оркестър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.