Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж плати годишната си винетка с жълти стотинки

Снимка: АПИ

26-годишен мъж от Велико Търново плати годишната си винетка с жълти стотинки. Михаил Димитров решил да закупи стикера с монети от по 1,2 и 5 стотинки в знак на протест срещу последното увеличение на цената на винетката. Самият той е завършил аграрна икономика и работи като фирмен консултант. Обясни, че до този момент винаги е плащал винетката за автомобила си с банкноти, но тази година решил сумата да бъде в жълти стотинки.

Решението да изненада служителите в Областно пътно управление, като плати с жълти стотинки, взел преди седмица. Споделя, че бързо събрал сумата, тъй като за идеята му помогнали десетки приятели. „Всеки си разби касичката и ми донесе това, което имаше там. Първите около 40 лева бях събрал за половин година, като те бяха за съвсем друго нещо, но в крайна сметка ги дадох днес за винетка. Останалите 57 лева успяхме заедно да съберем само за седмица", каза търновецът.

Въпреки създаденото неудобство, стотинките са били преброени от монетоброяч във ведомството, като това е отнело около час. Няма причина този начин на разплащане да бъде отказан, тъй като стотинките са платежно средство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама задържани за кражбата на коледна елха в Перник

Двама перничани са задържани за кражбата на елхата от подлеза при жп гарата в града, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Мъжете са на 34 и 46 години и са познати на полицията и с други криминални прояви. Двамата са установени и задържани от органите на реда след подадения от община Перник сигнал и предоставените записи от..

публикувано на 25.12.23 в 11:51

Очаква се затопляне

Атмосферното налягане бързо ще се понижава и вечерта ще е значително по-ниско от средното за ноември. До сутринта на места в западните райони от страната ще превали сняг. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, като в планинските райони ще се усили. Днес на места в низините и котловините ще е почти тихо и там ще се образуват мъгли...

публикувано на 28.11.23 в 07:15

Водата ще бъде спряна в части от ж.к. "Бъкстон" и кв. "Бенковски"

На 16 ноември във връзка с извършване на строително-ремонтни работи по бул. „Александър С. Пушкин“, ж.к. "Бъкстон" , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа в района на: ул. „Света Екатерина“, ул. „Голям Братан“, ул. „Вихрен“, ул. „Ген. Александър В. Суворов“ и бул. „Цар Борис III“. При продължителност на..

публикувано на 16.11.23 в 07:27
Весела Данчева  - продуцент и режисьор на анимационно кино

Отбелязваме Международния ден на анимацията с две специални прожекции в Дома на киното

Най-големият фестивал за анимация за възрастни ще се проведе във френския град Анси. Част от програмата ще можем да гледаме в Дома на киното в София, на 28 октомври. Разговор за смисъла на анимацията с режисьора и продуцент на анимационни филми  Весела Данчева от “ Compote Collective “. Пред Радио София тя сподели някои характеристики и..

публикувано на 20.10.23 в 13:52

Информират за ХИВ и други сексуално преносими инфекции пред Народния театър „Иван Вазов“

Местна кампания, целяща да повиши осведомеността относно превенцията на ХИВ и други сексуално преносими инфекции, ще се проведе днес в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Кампанията се организира от Международната фондация за развитие на Y- PEER (IFYD) съвместно със сдружение "Професионален форум за образованието" (PFO). Повече за..

публикувано на 01.08.23 в 16:18
Георги Господинов и преводачката на английски език Анджела Родел с наградата

Георги Господинов взе "Букър" за "Времеубежище"

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов спечели най-престижната международна награда, давана за конкретна творба - "Букър". Призът бе връчен на церемония в британската столица Лондон. Господинов стана първият български писател с тази награда. Преводът на английски език е на Анджела Родел. След връчването на наградата Георги Господинов благодари на..

публикувано на 24.05.23 в 07:10
Елина Желева и Макс Гурвиц

Как да опазим живота и културно-историческото наследство

Поредното издание на “Късното шоу” на Радио София разказва за три успешни инициативи свързани със съхраняването на човешкия живот, паметта и културно-историческото наследство на България. Гости на Даниел Ненчев са Иво Милев, арх. Дора Иванова, Елина Желева и Макс Гурвиц. Слушайте епизода тук: В първата част на предаването Иво Милев..

публикувано на 22.11.22 в 20:05