Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт с музиката на Юлия Ценова

Юлия Ценова (1948-2010)

Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще бъде домакин на събитието, в което ще вземат участие музиканти на различни възрасти - от внучката на композиторката, малката пианистка Клара Хомский, до утвърдени имена като Албена Кехлибарева - мецосопран и проф. Борислава Танева - пиано.


Пиеси на Юлия Ценова ще изпълнят още Квартет "Еолина", дуото Огнян Константинов - виола и Калина Гудева - контрабас, Кларисакс дуо: Росен Идеалов - кларинет и Горан Ташев - саксофон, Мартин Марков - пиано и инициаторката на вечерта Кристина Сандулова - дъщеря на Юлия Ценова. Специални гости ще бъдат певиците от хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева.

Откликнах на идеята на Кристина Сандулова с огромна радост, защото много обичам Юлия - аз не мога да говоря за нея в минало време. Тя винаги е при нас, защото докосва най-светлите и най-възвишени страни на нашите души. Творчеството ѝ е уникално. Тя самата беше уникален, пъстър, цветен, жив човек, начинът по който се обличаше, колко характерен беше гласът ѝ - има неизличими спомени у всеки, който я познава, сподели в предаването "Алегро виваче" проф. Борислава Танева. Чуйте интервюто с пианистката в звуковия файл.

Юлия Ценова е сред най-уважаваните български композитори от края на ХХ и началото на ХХI век. Започва да композира още като дете. Тя е единствената жена, която проф. Панчо Владигеров приема за своя студентка по композиция. Завършва и втора специалност - пиано. Професор в Музикалната академия, участва като автор в много международни форуми. Носител е на няколко престижни национални награди. Умира от рак през 2010 г. Оставя ярка диря в българското композиционно творбество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.