Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева триумфира в ролята на Йоланта в Париж

Соня Йончева и Арнолд Рутковски в "Йоланта"
Снимка: Парижка национална опера

Това четем в рецензията на Марк Пулинджър за новата постановка на Дмитрий Черняков на сцената на Парижката национална опера, където българската оперна дива дебютира в ролята на сляпата принцеса, затворена от баща си, за да не узнае истината. На Йоланта обаче е отредено да срещне любовта, да се излекува и да види светлината и любимия си. Музиката на Чайковски е завладяваща, а творбата изисква силно вокално и артистично присъствие от изпълнителката на главната роля.

Нейният лиричен сопран  има мек нисък регистър, но и ясни и силни височини. Тя е също така дълбоко въздействаща актриса и играе сляпа напълно убедително. Сцената, в която рицарят Водемон открива нейната слепота - когато я моли да му избере червена роза, а тя откъсва бяла - бе отчайващо трогателна, пише за Соня Йончева критикът.

Добри отзиви получават и партньорите на българския сопран - тенорът Арнолд Рутковски в ролята на граф Водемон и Александър Цимбалюк като крал Рене.

На 9 март премиерата на "Йоланта" от Чайковски премина в концертно изпълнение заради национална стачка, която засегна и "Пале Гарние". Затова публиката се наслади на постановката в целия ѝ блясък на 11 март.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.