Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години лондончани се радват на красивата зала Роял Албърт хол

Роял Албърт хол - Лондон
Снимка: bbb.co.uk

На 29 март 1871 година кралица Виктория открива залата, планирана и построена по идея на съпруга й - принц Албърт. За съжаление той не доживява да види красивата сграда - умира от тиф 10 години по-рано. Но мечтата му е осъществена от неговия партньор в организацията на голямото изложение в Лондон през 1851 година Хенри Кол.

Принц Албърт имал голямото желание хората да получат по-близък досег до изкуството и науката. Дизайнът на залата бил вдъхновен от посещенията на Кол на различни полуразрушени римски амфитеатри. Първоначалната идея била това място да събира до 30 000 зрители на едно място. По практични и финансови причини вместимостта била намалена до 7 000 души, а в наши дни, поради модерните противопожарните регулации, е позволено допускането на 5 500 зрители.

Роял Албърт хол е построена за 4 години в Южен Кенсингтън. По време на откриването кралица Виктория била толкова развълнувана, че се наложило Уелският принц да държи реч пред множеството вместо нея. Главната концертна зала в комплекса е широка 56 м и 66 м дълга, покрита със стъклен купол. През 60-те години на ХХ век са направени допълнителни акустични подобрения. Външната обвивка на сградата е направена от 6 милиона червени тухли и 80 хиляди теракотени плочки.

Роял Албърт хол е една от най-престижните концертни зали не само във Великобритания, но и в цяла Европа. 

royal_albert_hal




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.