Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградата "Шолти 2016" беше присъдена на млада диригентка от Ню Йорк

Карина Канелакис
Снимка: Askonas Holt

За седма поредна година Фондация "Шолти" връчва парична награда за млад диригент на името на легендарния маестро сър Джордж Шолти – 7000 щатски долара. Ръководството на Фондацията: Пени ван Хорн и Елизабет Букери определиха премията тази година да получи Карина Канелакис – една от най-ярките изгряващи звезди сред младите диригенти на световната сцена в наши дни. Родена и израснала в Ню Йорк, Канелакис завършва бакалавърска степен по цигулка в Къртис институт, а магистратура по дирижиране – в Джулиард скул.

Особено вълнуващо е да бъдем свидетели на нейното кариерно развитие както в оркестровото, така и в оперното изкуство. Фондацията ни поддържа живо наследството на сър Джордж, като осигурява на талантливите млади американски диригенти възможността да демонстрират своя музикален и лидерски талант, както и своя потенциал пред възможно най-широка аудитория – заявявава Пени ван Хорн.

В момента Карина Канелакис завършва ангажимента си като асистент диригент на Далаския симфоничен оркестър с ръководител Яп ван Звейден (новия главен диригент на Нюйоркската филхармония). Вече се е случвало младата нюйоркчанка да спасява концерти – като замества в последния момент своя заболял шеф, при това в труден репертоар – симфония от Шостакович, както и починалия наскоро Николаус Харнонкур на пулта на Консентус Музикус Виена. През лятото на 2016 година за 34-годишната Карина предстоят дебютни концерти с Кралската Стокхолмска филхармония, Детройтския симфоничен оркестър и гостувания на престижни фестивали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.