Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиери на фестивала "Мартенски музикални дни 2016" в Русе

| обновено на 30.03.16 в 21:06


По традиция в програмата на престижния международен фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе винаги има поне една оперна премиера. Тази година Русенската опера представи по-рядко изпълняваната творба на Джузепе Верди "Симон Боканегра". Диригентът Георги Димитров беше избрал да работи с баритона Иван Консулов в главната роля, а в останалите солистични партии гледахме Росалина Мочукова, Александър Носиков, Петър Костов и Иван Кабамитов. Хорът на Русенската опера бе подготвен от хормайстора Стелияна Димитрова. Режисьор на постановката е Георги Симеонов, заместил Иван Савов, който е изработил сценографията и костюмите, но не успя да завърши режисьорската си  работа поради заболяване.


Чуйте подробности и документален запис от премиерния спектакъл на 18 март в репортажа от Русе в първия звуков файл.

Във втория звуков файл е репортажът от концерта на ансамблите "Музика Нова" и Gli Accordati с диригент Драгомир Йосифов, които представиха на "Мартенски музикални дни" оригиналната версия на Реквием от Моцарт, следвайки точно партитурата, оставена, макар и недовършена, от автора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.