Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Стоев: Офшорни зони ще има докато правителства финансират разходите си с тежки данъци

Георги Стоев
Снимка: БГНЕС

Напълно нормално е бизнесът да се опитва да живее с по-малко разходи и да търси офшорните зони, за да избегне тежкото данъчно облагане, заяви в предаването "12+3" икономистът Георги Стоев от "Индъстри уоч". Той коментира най-голямото разгласяване на поверителни данни в историята на журналистиката, станали известни като "Досиетата от Панама". Те съдържат 11,5 милиона секретни документа с 2,6 терабайта информация за над 214 хиляди подставени компании. Огромният масив от информация хвърля светлина върху тайния свят на офшорните финанси и данъчните убежища. В списъците фигурират десетки настоящи, бивши и световни политици, бизнесмени, знаменитости, спортни звезди, лица, свързани с организираната престъпност.

На много места по света хората са стимулирани да избягват тези данъци, най-рационално гледано, т.е. това не е престъпно поведение. Нормално е всеки човек да се опитва да живее с по-малко разходи и повече приходи, които остават на негово разположение. В една много динамична среда, когато бюджетите на правителствата се опитват да бъдат балансирани с по-високи данъци, вместо с орязване на разходи, е почти невъзможен анализът на това кой човек колко точно укрива и какъв дял от икономиката е сива, коментира Георги Стоев.

Според него не може да се търси пряка връзка между богатството и конкретната позиция на даден човек:

На мен лично като икономист ми звучи съвсем нормално един рационален човек да избере да отиде на по-евтино място с по-добра защита на правата си. Ако в България не се чувства добре защитен, защото не вярва в българския съд, и в същото време твърде много данъци отиват за неща, които инвеститорът не смята, че са от полза за обществото, нормално е той да избере друга дестинация.

С напредването на технологиите в момента е много по-лесно да се изнесе даден процес, дейност и приходи извън тежко облагана дестинация към офшорна зона, смята икономистът:

Такива зони ще присъстват в бизнес практиката, докато има правителства, особено европейските, които се опитват с много тежко данъчно облагане да си финансират социалните разходи.

Цялото интервю с Георги Стоев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Тайни документи разкриват финансовия рай на влиятелни личности

Изтичане на 11,5 милиона документи от адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и влиятелни хора, включително руският президент Владимир Путин , укриват парите си, предаде ДПА, позовавайки се на вестник "Зюддойче цайтунг".  Според публикацията "Мосак..

обновено на 04.04.16 в 09:16

КОНПИ обяви, че няма основание да се занимава с Панамските документи

В списъците от "Панамските документи" има и български фирми, на които може да бъде направена данъчна проверка. Пред "Хоризонт" от Националната агеннция за приходите съобщиха, че са изискали данни за българските фирми и имената на хората, свързани с тях...

публикувано на 04.04.16 в 13:04