Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Сейджи Озава почетен в Берлин

Сейджи Озава
Снимка: Берлинска филхармония

Днес Берлинските филхармоници посрещнаха на репетицията си най-известния японски диригент Сейджи Озава с новината, че му е присъдена високата чест да бъде провъзгласен за почетен член на оркестъра.

Кнут Вебер, виолончелист и член на оркестровия борд, заяви:
Радваме се на дългогодишно музициране със Сейджи Озава. Като бивш асистент на Херберт фон Караян, сега тази ера продължава да е жива благодарение на него. Като първи японски диригент със световна кариера, той формира и връзки със страна, която се превърна във втори дом за Берлинските филхармоници. А като диригент на много премиерни изпълнения във Филхармонията, той често ни води към вълнуващи музикални открития. Щастливи сме да посрещнем отново Сейджи Озава сред нас след дълго прекъсване и да го обявим за почетен член на Берлинската филхармония като израз на нашата дълбока благодрност.

Маестро Сейджи Озава благодари с думите: 
Това е огромна чест. За първи път дирижирах този оркестър в тази зала през 1966 година. Бяха 50 години на приятелство. Дълбоко съм трогнат и съм много щастлив.

На 8 и 10 април в германската столица маестро Сейджи Озава и Берлинските филхармоници ще отбележат 50-годишното си творческо партньорство с концерти, в които ще звучи музика от Моцарт и Бетовен, а солист ще бъде пианистът Питър Серкин.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.