Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенска класика в първия концерт на Росен Гергов като шеф-диригент на Радиооркестъра

Младият маестро пое поста главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР в началото на 2016 година. Първите му творчески задачи като ръководител на оркестъра през януари бяха свързани със записа на Симфония №85 "Лондонска" от Йозеф Хайдн, а първият официален концерт в зала "България" на 8 април от 19.00 часа ще представи музика на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен и като солист - първия тромпетист на състава Петър Македонски.

Изборът на Росен Гергов на репертоар изглежда логичен, защото той е възпитаник на Университета за музика и сценични изкуства във Виена, освен това продължава да живее там и сега.

Записът беше мой избор - исках да запишем нещо от класическия репертоар, тъй като оркестърът има нужда - явно не са свирили отдавна такъв тип музика. Спецификата, която се изисква, за да се овладее този стил, е доста обширна и това само развива оркестъра. А това, че първият ми концерт като главен диригент се оказа с класическа програма, всъщност е съвпадение, защото трябваше да разместим проектите. Но това е много хубав старт - аз съм отдавна във Виена и най-вероятно има какво да представя и на публиката, и на оркестъра. Надявам се да се получи много хубаво, каза за предаването "Алегро виваче" диригентът.

Чуйте цялото интервю с Росен Гергов и част от новия запис на Радиооркестъра под негово диригентство в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.