Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В нощта на Възкресение Христово ограбиха храм край Банско

| обновено на 02.05.16 в 12:49
Снимка: Кети Тренчева

Храмът „Свети Георги Победоносец“ край Банско е бил разбит и ограбен в нощта на Възкресение Христово. Открадната е касата с даренията на миряните от последния месец. Извършителите се издирват. Те са нахлули в храма през един от прозорците зад олтара, разрязвайки решетката от арматурно желязо. По информация на свещеника отец Филип и на други служители в молитвения дом, обирът е станал между 3 часа след полунощ и 7 сутринта, когато клисарят е отворил черквата и е видял разбития прозорец.

Снимка: Кети ТренчеваНе е ясно каква е изчезналата сума. Не материалната загуба е тежка, а духовната рана, която отваря такова човешко деяние, казва отец Филип Бележков:

Голяма скръб е на такъв празник да получиш такъв удар. Така е трябвало да стане. Такива са изпитанията. Но всеки ще си получи заплатата и отплатата, когато му дойде времето. Наистина за всеки грях си има и прошка, но да поругаеш Бога, да оскверниш храма – ние ще му простим, но Бог ще му прости ли? Може ли да се запита той в сърцето…

Живеем във време на разпра, беззаконие, омраза и завист. Във време на безбожие. 70 години безбожие води до гнили плодове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.