Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговори във Виена се опитват да рестартират мирния процес за Сирия

Снимка: БТА

Световни и регионални сили започнаха преговори във Виена, като целта е да бъде възстановен процесът по постигане на мир в Сирия, предаде Би Би Си. На срещата има представители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Саудитска Арабия и Турция, които подкрепят опозицията, както и на Русия и Иран, които поддържат президента Башар Асад.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер обясни преди срещата, че целта на разговорите е да укрепят крехкото примирие в Сирия и да увеличат хуманитарната помощ за страната. Това би окуражило опозицията да поднови преговорите за политическо решение на конфликта, смята той.

Опозицията се оттегли от последния кръг на мирните преговори през април на фона на увеличаващи се сблъсъци и забавени хуманитарни доставки, припомня Би Би Си. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура се надява да започне нов кръг преговори в Женева до края на май.

Над 250 хиляди души са загинали, а 11 милиона са напуснали домовете си от началото на бунта срещу управлението на президента Башар Асад през 2011 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Джон Кери започва поредица от срещи за решаване на конфликтите в Сирия, Либия и Йемен

Държавният секретар на САЩ Джон Кери започва от днес в Европа поредица от срещи за решаване на конфликтите в Сирия, Либия и Йемен. Снощи той разговаря със саудитския крал Салман в момент, в който се правят опити за спиране на боевете и насърчаване на..

публикувано на 16.05.16 в 07:17
Белгийски спецполицаи на антитерористичен пост в центъра на Брюксел

Белгия започва да нанася удари срещу ИДИЛ и в Сирия

Белгия ще се включи в нанасянето на удари срещу цели на "Ислямска държава" и в Сирия, съобщи говорител на премиера Шарл Мишел , цитиран от Франс прес. Брюксел ще изпрати свои изтребители Ф-16, които ще извършват въздушни нападения срещу териториите под..

публикувано на 13.05.16 в 14:29

20 души загинаха след атака на ИДИЛ над болница в Сирия

20 души са загинали след атака на групировка "Ислямска държава" над болница в севеносирийския град Дейр ез-Зор. При атаката на ИДИЛ са били убити най-малко 20 членове на сили поддържащи режима в Сирия , поясни Рами Абдел Рахман , директор на..

публикувано на 14.05.16 в 17:25

Турция се готви за битка с джихадистите по границата със Сирия

Турция се подготвя да прочисти от джихадисти пограничния район със Сирия, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган , цитиран от Франс прес. Изказването му идва, след като пограничният град Килис беше подложен на многократни бомбардировки...

публикувано на 12.05.16 в 14:55