Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Brexit: огледало за кризата в установения световен ред

БНР Новини
Николета Атанасова и Георги Киряков в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Докато светът изненадано и разтревожено коментира референдума довел до излизането на Великобритания от ЕС и всички се чудят накъде ще поеме Великобритания, ЕС и останалите страни в света, възникват въпросите на втори план:
Защо се стигна до това решение на жителите на Великобритания и не насочва ли то към размисъл за много по-дълбока криза в полето на политиката и обществата?
Въпроси за доверието и какви са лидерите на света?
Защо допускат установения световен ред да се разпада?
„Политическият лаизъм и страха на лидерите от една страна и политическата им алчност от друга отвратиха хората до такава степен, че да поискат „изтупване на „политическия чувал“, без да се интересуват какво следва от това изтупване. Как Brexit всъщност се превърна в огледало на процеси простиращи се много по-далеч от стария континент.
За това говорим в „Мрежата“ днес с политолога Георги Киряков, проф. Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, и от Лондон журналиста Мария Спирова.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.