Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моника Евстатиева: Нито една история не е толкова важна, че някой да загине отразявайки я!

БНР Новини
Моника Евстатиева и Том Боуман
Снимка: личен архив

Пренасяме ви на място, за което не знаем почти нищо и за което мислим с предразсъдъци и страх – Афганистан. Преди около три седмици българката Моника Евстатиева, която работи от 10 години като журналист за националното радио на САЩ беше атакувана, заедно с още четирима журналисти в Афганистан. Част от екипът ѝ загина там, след атака на талибаните. Тя и репортерът Том Боуман оцеляват. Били са предадени от вътрешен човек, двоен агент, като целта е била да бъдат убити високопоставен генерал, всички американци, а Моника да бъде отвлечена.

За трите седмици в Афганистан Моника е натрупала опита, който повечето от нас никога няма да съберат. Тя ни разказва за една страна, за която се говори малко, но която е един от нестихващите конфликти по света. Причините за този конфликт са много. Част от тях са разказани в следващата история. От нея ще разберем как изглежда Афганистан днес, защо е нужно присъствието на силите на НАТО там, как работят специалните им части. И още: какво е да отразяваш събития, докато около теб стрелят и умират хора, как се пресъздава история за войната на една страна и каква е мисията на журналистите по време на война. Разказът е от първо лице, наситен с емоциите на преживяното и тъгата от загубата на колеги и приятели.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.