Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Миланов: Българските политици не разбраха, че езикът представя ценностната система на човека

БНР Новини
Николета Атанасова и Николета Даскалова (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

В „Мрежата“ обикновено оплитаме събития и същества – хора, които оставят отпечатък в пространствата, които ни заобикалят: медийни, политически, държавни, световни, човешки. Отпечатъците често са не красиви, понякога – жестоки или дори… нелепи.
А очертанията им достигат до вас, до нас, до тях, през думите, най-често произведени и произнесени в медийното поле. Думи съдържащи разказ, създаващи смисъл, пораждащи упрек, или думи излъчващи гняв, агресия, заплаха – власт.
Властта в демократичните общества по Конституция е разделена на изпълнителна, законодателна и съдебна. Едва през 19 век във Франция се заговаря за Четвърта власт – тази на медиите. Това се случва по време на прословутата „афера Драйфус“, когато на страниците на вестник „Орор“ Емил Зола публикува в защита на невинния капитан Драйфус знаменитата си статия „Аз обвинявам“. В тази статия Емил Зола изразява своето облекчение от оневиняването на капитан Драйфус, като казва, че: за щастие има една четвърта власт, която е в състояние да открива и коригира грешките, допуснати от трите секуларни власти.
След тази статия на Емил Зола, понятието за медиите като „четвърта власт“ трайно намира място в обществения и политически език. Днес, през 21 век обаче, тази теза от една концепция за медиите, се е превърнала по-скоро в една метафора, която се изпразва от съдържание.
А в обществото ни на преден план все повече изскачат две обществени подсистеми – журналисти и политици. Заедно с това и въпросите: каква е симбиозата между журналистите и политиците, как общуват, какво казват, защо го казват, по какъв начин се изразяват. И до колко емоциите в изказа са за сметка на съдържанието? Или как емоциите изкривяват съдържанието. А може би: могат ли емоциите и агресията да зачеркнат съдържанието? И най-сетне имат ли място емоциите във властта и политиката? Коя власт? На очакванията ли? Очаквания ли? За какво и от кого?
Днес в „Мрежата“, ще оплетем нишката на взаимоотношенията през изразните средства. С Николета Даскалова, медиен анализатор и Владислав Миланов, доктор по лингвистика и съосновател на Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч говорим за това как политиците общуват с журналистите, какъв е езикът на това общуване и какви са последиците и очакванията от него?






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.