Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Василева: Всеки може да стане жертва на трафик на хора, затова бъдете мнителни, когато ви уговарят за работа

БНР Новини
Антоанета Василева (на преден план).
Снимка: Антон Василев

За трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация говорим с Антоанета Василева, експерт с международен опит в борбата с трафика на хора и доскорошен секретар на Комисията за борба с трафика на хора.
Борбата с трафика на хора е моя кауза, защото освен от гледна точка на законодателството, което определя трафика на хора като едно от най-тежките престъпления в света, от гледна точка на морала и човешките прави, ми се струва, че хората трябва да знаят, че това може да се случи на всеки. Често хората не осъзнават, че са жертва на трафик на хора. Много млади хора, които живеят в малки населени места, където атмосферата е добронамерена лесно стават жертви на трафика на хора, защото смятат, че доброто отношение на трафиканта към тях е нещо нормално. Но това съвсем не е така. Щом излети самолетът, нещата коренно се променят. Сигналите, че сте жертва на трафик могат да бъдат малко и много – от прекалено загрижено отношение и интерес към семейните ви проблеми, през странни разговори на трафиканта, на които можете да станете случаен свидетел, до това да не ви кажат конкретния адрес, на който ви водят. Хората трябва да бъдат мнителни и да знаят, че трафикантите ще се възползват от тяхната уязвимост, от тяхната нужда от работа. И имайте предвид, че не бива да предоставяте такава информация на тези, които ви предлагат работа, защото голяма е вероятността те да се възползват от личните ви проблеми.
И още: Как да се предпазим от това ние или наш близък да станем жертви на трафика на хора. Как да разпознаем трафикантите, кои са най-честите подходи на трафикантите, за да уловят жертвата в примката си? Как да реагираме, ако се опитат да ни въвлекат в схемата за трафик на хора и ако срещнем жертва на трафик.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.