Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти от България и Русия ще търсят решение на казуса АЕЦ "Белене"

| обновено на 29.07.16 в 17:39
Снимка: Министерство на енергетиката

Експертите да започнат работа в кратки срокове за намирането на решение по казуса с АЕЦ "Белене". Това беше договорено в Москва от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и руската корпорация "Росатом".

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на Международния арбитражен съд в Женева. Очаква се експертите да започнат работа, за да се стигне до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове.

Двете страни в разговорите бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската "Росатом" ще продължи.

Министър Петкова подчерта, че благодарение на доброто съвместно сътрудничество процесът по удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на българската атомна централа ще завърши успешно.

Всички дейности в АЕЦ "Козлодуй" се изпълняват по график, каза тя. Така и през следващите години България ще може да задоволява 32 процента от своите нужди от електроенергия от атомната централа.

В същото време пред БНР руският министър на енергетиката Александър Новак коментира, че няма да се среща днес с министър Петкова.

Нямам запланирана среща с министър Петкова, защото по-скоро тя има разговори с "Росатом", подчерта той.

На уточняващ въпрос на медията за това какви решения могат да бъдат предприети, той не пожела да отговори, казвайки, че не е готов в този момент да говори по този въпрос.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Иван Хиновски

Иван Хиновски: Случаят "Белене" е прецедент в световната практика

Случаят с АЕЦ „Белене“ е изключително сложен в световната практика. Няма такъв казус и трябва да се намери решение с минимални загуби за държавата. Тази позиция изрази в предаването „12+3“ Иван Хиновски , председател на Българския енергиен форум...

публикувано на 29.07.16 в 13:50

Трайчо Трайков: Трябва да се преговаря с руската страна по проблема "Белене"

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира в "Преди всички" решението държавата да се откаже от собствеността си в Пловдивския панаир в полза на Варна и проблема с АЕЦ "Белене". Раздробяването на собствеността на държавата..

публикувано на 29.07.16 в 08:09
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Има ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене"

Има ново разследване за злоупотреби по проекта АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Бивши изпълнителни директори на НЕК сами, без да се допитат до Съвета на директорите, са решили да бъде..

публикувано на 22.07.16 в 11:52

Германо-български консорциум ще изгради у нас хранилище за ядрените отпадъци от АЕЦ "Козлодуй"

Германо-български консорциум ще изгради у нас хранилище за ядрените отпадъци от АЕЦ "Козлодуй".  Договорът е подписан между държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и консорциум между германската "Нюкем Текнолъджи" и четири български компании...

публикувано на 09.07.16 в 17:00
Димитър Ангелов

Проверяват дейността на досегашния директор на АЕЦ "Козлодуй"

Премиерът Бойко Борисов съобщи в парламента, че е започнала проверка за дейността на освободения от поста директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов .  Разследването е започнало след подаден сигнал от независимия депутат Георги Кадиев , който..

публикувано на 06.07.16 в 18:15