Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флоренция - люлката на Западноевропейския Ренесанс

Снимка: pixabay.com
Днес ще Ви разходим до Флоренция.

Флоренция, на италиански Firenze, е главен град на областта Тоскана и столица на провинция Флоренция. През периода 1865 г. е и столица на Кралство Италия. Флоренция е разположена на река Арно, на площ около 100 км², с население около над 350 000 души (при преброяване през 2004г.). Счита се за люлка на Западноевропейския Ренесанс.

Своите впечатления от пътуването си до Флоренция ще ни разкаже нашата слушателка Марияна Лесова.Чуйте.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Олимпийските игри завършиха, но емоциите все още остават

XXXIII-те летни олимпийски игри, които се проведоха в Париж, завършиха, но емоциите все още остават. Въпреки, че започна с противоречие, Олимпиадата остана в сърцата на милиони хора. За изминалите спортни дни – какви страсти провокираха, за спечеленото и високата конкуренция в спорта, чуйте коментара пред Радио София на спортния журналист Камен..

публикувано на 14.08.24 в 13:43

Фотографията като психологически помощник за емоционално изразяване

Фотографията може да бъде психологически помощник за емоционално изразяване. Фотографията често се преплита с психологията, смята фотографът и обучител Вера Гоцева – Lomovera. Споделя, че във всичките си фотографски занимания поставя на фокус човека. „Човекът не просто като обект на снимка, а по-скоро човекът като индивидуално същество, което..

публикувано на 14.08.24 в 12:16
Фондация

БАРОК награди организации и институти за принос към достъпа на млади хора до култура

В рамките на X Национална конференция „Достъп на младите хора до култура” Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха наградите „ПроКултура“ за принос на различни институции и личности. "Кампанията има история. Още през 2013 г. беше сформирана работна група и излязохме с декларации..

публикувано на 14.08.24 в 11:18

Започва "Панагия" в Кюстендил

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба . Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града. Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела..

публикувано на 14.08.24 в 09:42
Минералната вода в София е естествено топла

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода . А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото...

публикувано на 14.08.24 в 08:06
Време е за сладолед, и то на сянка

До 35° в София, малка вероятност за дъжд

И днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 30° - 32° в Източна България до 37° - 39° в Западна..

публикувано на 14.08.24 в 07:20

Община Ихтиман празнува

Община Ихтиман отбелязва празника си с множество събития. Честванията започнаха на 9 август с изложба „Моят роден край на книга – страници в рисунка“ на децата от Школата по изобразително изкуство ЦПЛР – Ихтиман. На 14 август предстои лятно кино на централния площад, с прожекция на филма „Уроците на Блага“. Кулминацията на празника е на 15 август –..

публикувано на 13.08.24 в 17:05