Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Времето е мозък"

Проф. Димитър Масларов: Има 6 малки крачки, с които да избегнем инсулта

Проф. Димитър Масларов
Снимка: Георги Корнейков, БНР

В Световния ден за борба с инсулта - 29 октомври, гост на "Часът на здравето" е проф. Димитър Масларов, началник на Неврологична клиника на Първа МБАЛ и председател на столичния клон на Българското дружеството на невролозите. 

Годишно 17 милиона души по света са засегнати от заболяването. Това води до около 6,5 милиона смъртни случаи, а около 26 милиона са хората, които живеят с някаква степен на инвалидност в следствие на преживян инсулт. У нас годишно инсулт прекарват 50 хиляди души.

"Проблемът обаче  може да бъде преодолян в някаква степен, както се казва в девиза на Световната организация за мозъчни инсулти за 2016 година. Това не е проблем, с който да не можем да се справим", каза в студиото на Радио София проф. Димитър Масларов.

Кои са симптомите?


"Най-грубите неща, които могат да насочат към това, че се случва нещо остро с мозъчното кръвоснабдяване, а именно мозъчния инсулт, са - има ли симетрия в лицето, има ли слабост в ръка или крак, нарушение в говора и всичко това да се е случило внезапно от някакъв момент или след събуждане от сън. Ако има някой от тези белези, е редно да бъде извикан личният лекар или Спешна помощ, за да се установят ранните признаци на инсулта и то колкото е възможно по-рано", каза проф. Масларов.

По думите му това, което трябва да се направи е да се бърза - при съмнение за инсулт близките да извикат Спешна помощ, или, ако има възможност, да превозят до най-близката болница, която има неврология, човека с оплаквания. Защото девизът на Световната организация по мозъчни инсулти е "Time is brain" ("Времето е мозък").  

Кои са рисковите фактори?

Те се делят на две групи - първата е с такива, върху които не можем да влияем. Върху рисковете от втората група обаче можем да влияем, обясни проф. Масларов. Сред тях злоупотреба с лекарства, с алкохол, прием на орални контрацептиви за продължително време без лекарска консултация, депресия.

Има 6 малки крачки, които всеки може да предприеме, за да избегне инсултаДа се оценят персоналните рискови фактори; да бъдем физически активни; да избягваме напълняване, чрез определена диета; да се намали консумацията на алкохол; да се избягва пушенето; да се научим да разпознаваме простите белези за мозъчен инсулт.

Още за заболяването и за начините да се предпазим - чуйте от разговора с проф. Димитър Масларов!

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боровец в момента

Снегът не трябва да е много, трябва да е достатъчен

Изнесеното ни студио е в Боровец, където снежното настроение е най-добро. Пръв гост ни е Началникът на Спасителната служба Ангел Керкелев : "Курортът е много красив в бяла премяна. Гостите са обаче най-важни. Както обикновено водещи са от Великобритания. Само две години не бяха заради КОВИД, след тях са българите. Една дестинация трябва да..

публикувано на 05.02.23 в 12:00

В средата на процеса

В рубриката "Младите легенди", Елена Пъневска разговаря с арх. Борис Тикварски, За първи път от 15 г. България ще участва на Венецианското биенале на архитектурата, а Камарата на архитектите в България обяви победителя от националния конкурс за проект, който ще се изпълни в българския павилион. Екипът на архитект Борис Тикварски спечели конкурса с..

публикувано на 04.02.23 в 15:00
Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов

Адресите на любовта - Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов

Семейната хармония на Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов е като любовна бяла врана На фона на поредицата от драми, изневери и скандали в писателските среди и сред софийската бохема между двете войни, семейната хармония на Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов е като любовна бяла врана. И макар житейската им съдба след девети септември 1944..

публикувано на 04.02.23 в 14:00

От проблемите се научава повече

Отворени врати по Инженерна роботика за деца ще се проведат на 5, 11 и 12 февруари от 10:00 ч. до 12:00 ч. в  Университет за деца  в София. Подрастващите ще се запознаят с възможностите на новите инженерни технологии и ще очертаят перспективи за развитието си като инженери в съвременния динамичен високотехнологичен свят. Ще бъдат представени..

публикувано на 04.02.23 в 11:53

Още с първата страница почваме да се смеем

Темз Арабаджиева от "С книги под завивките" за романа на Ел Косимано "Финли Донован се справя изключително добре": "Недоспала съм, книгата се чете наведнъж. Още с първата страница почваме да се смеем, което не е присъщо на трилърите. Запознаваме се рано сутрин с Финли, която освен, че е самотна майка, е и писателка, която вече е профукала аванса за..

публикувано на 04.02.23 в 10:54

Терапевтите като преводачи

Как да говорим с партньора, за да бъдем разбрани?  Съветите на психолога и психотерапевт Биляна Вълчева : "От 6 клас се роди идеята, че искам да съм психолог, но от 2009 съм дипломиран. Работя с хиляди хора. Работя със семейства и с деца. Всичко е общ кръг, в който се въртим. Емоциите ни и разболяват, но и ни помагат да оздравеем. Често травмата..

публикувано на 04.02.23 в 10:00

Бягане с усмивка

Бягане в Южния и в Западния парк – интервю на Ана Попова с един от основните организатори Георги Станоилов . Старт ще има точно в 10 ч. и в още 12 града в България, сред които Варна, Бургас и Пловдив. Бягането се провежда всяка събота и привлича стотици любители на спорта сред природата.   „5 км. дистанция е подходяща за широк кръг от хора,..

публикувано на 04.02.23 в 09:36