Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В активния сезон има по-чести превишения на нормата за прах във въздуха на София

| обновено на 16.11.16 в 13:26
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха на София с фини прахови частици на годишна основа, показват данните на Изпълнителната агенция "Околна среда". Пред Радио София Тодорка Петкова, главен експерт в дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" обясни, че влияние върху качеството на въздуха и по-точно за замърсяването с фини прахови частици оказват както автомобилният транспорт и изгарянията на битовите горива, така и метеорологичните условия.

В София са разположени 6 автоматични измервателни станции. В "Надежда", "Хиподрума" и "Дружба" те са градски фонови станции, в "Павлово" и "Младост" са транспортно ориентирани, а на Копитото е извънградската фонова станция. Те са част от националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух в реално време. Ръчен пункт за замерване на качеството на въздуха има и на Гара Яна, обясни Тодорка Петкова.

С настъпването на активния сезон обаче зачестяват превишенията на нормата - къде са правени замервания и какво показват -  чуйте в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военномедицинска академия

Безплатни изследвания във ВМА за Световния ден на белия дроб

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатни функционални изследвания по повод Световния ден на белия дроб, който отбелязваме днес. Желаещите да се консултират с медиците от Клиниката по пневмология и фтизиатрия могат да го направят в кабинет №6 в Поликлиника-ВМА, от 13.00 до 15.00 часа. Не е необходимо..

публикувано на 25.09.23 в 12:05

Лекции разкриват изкуството през Прехода

На 27 септември 2023 г. в културния център на СУ "Св. Климент Охридски" ще започне цикъл от лекции под името "Култура на прехода": Какво ни казват литературата, киното и театърът за изминалите 30 години?". Подробности пред Радио София разказа доц. Ана Благова, ръководител на проекта. "Поредицата от лекции е част от един научен проект, по..

публикувано на 25.09.23 в 11:46

УНСС стартира с подобрения в учебната инфраструктура

Как университетите ще започнат новата учебна година, какви са програмите и промените в УНСС. Подробности разказа проф. д-р Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство. "Има някои неща и в учебния процес - по-голяма дигитализация, много повече дигитални услуги за нашите студенти, опашките пред гишетата почти..

публикувано на 25.09.23 в 10:10

Слънчево с променлива облачност

Атмосферното налягане ще се повиши, като ще остане малко по-високо от средното за месеца. Днес вятърът ще е умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 14° и 19°, за района на столицата - около 16°. Утре над източната половина от страната времето ще е предимно слънчево. На запад облачността ще е значителна, но само..

публикувано на 25.09.23 в 07:20

Нов Симфоничен Оркестър с Рамо, Джезуалдо, Голихов и Бацевич

С Музика за струнни от Рамо, Джезуалдо, Голихов и Бацевич започва фестивала на Нов симфоничен оркестър  Шестото издание на фестивала Царско село се открива днес с Музика за струнни в изпълнение на Нов симфоничен оркестър в камерен вариант. Целият фестивал е под патронажа на Н.П Мачей Шимански, посланик на Полша в България. „Полската нишка“ може да..

публикувано на 24.09.23 в 16:58

Между Осло и Гран Канариа

Петко Славов от "Ербег" за последния им сингъл " False Alarm ": "Песента се появи преди месец, има и видео, на английски е и е продължение на "Start Again" - хубава мелодия и смислени текстове. Има смисъл, колкото и рядко да го правим, да свирим на живо. Заглавието идва от изгарящото чувство, когато посред нощ се притесняваш за близък човек и накрая..

публикувано на 24.09.23 в 15:46
проф. Кирил Топалов

Трябва да си обичаме града

Проф. Кирил Топалов е тазгодишният носител на Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в областта на националната културата: "Като стар софиянец, София е любимият ми град - хубав, помня го още в следдеветосептемврийските му години. Все още носеше красиви следи от миналото си. Все едно си в Париж. За пръв път тези красиви..

публикувано на 24.09.23 в 15:17