Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бизнес с емпатия - мисията възможна

Във времена на криза трябва да се търсят нови подходи за решаване на проблемите. В този принцип вярват и в сдружение "Фабрика за идеи", посветили своята дейност на креативните форми на социална емпатия, които да възродят неработещите обществени системи. Именно такава форма е и идеята за социалното предприемачество, която с плахи стъпки вече навлиза и в нашата страна.

„С либерализацията на пазара и с глобалната икономика ние вече нямаме отношение към хората, които произвеждат стоките ни, и това се отразява на отношенията ни ежедневно. Това, което социалното предприемачество се опитва да направи, е да върне качеството в отношенията и съзнанието, че то има въздействие върху нечий живот“, казва Янина Танева, един от основите двигатели на Фабриката за идеи.

В Дряново се опитваме да направим социално предприятие, което да възкреси тъкачеството в селото, продължава Янина. Идеята е продуктите да бъдат продавани в немскоезичния свят. Процесът обаче е бавен, тъй като от една страна продуктът трябва да е иновативен и да намери своето място на пазара, от друга всички, въвлечени в цикъла на производство, трябва да са удовлетворени от работата си. Първите прототипи обаче вече са факт, а работата по идеята продължава.

Преди броени дни завърши и поредното издание на форума за социална промяна, движена от емпатия, "EMPATHEAST". Организаторите от Фабрика за идеи събраха иноватори от целия свят във Враца - един от най-бедните региони в Европа.

"Тази година "EMPATHEAST" потърси отговор на въпроса "Какво ни свързва във време на разпад и отчуждение?", разказва Янина Танева. А част от лекторите, които се включиха, са Адешола Адетунде Адефиойе, който е израснал в гето в Лос Анджелис, а в момента е градски драматург на Брюксел, както и Bepart от Италия, които представиха едно приложение, позволяващо да виждаме триизмерни промени в градовете, предложени от артисти или граждани.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 жени със съществен принос за архитектурата на XX век

Архитектурна разходка е предвидена в деня на откриването на една специална изложба на открито на 4 юли (18:30 ч.) в Градската градина в София. Организатори са Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“, а името на експозицията – "Госпожо Архитект" (Frau Architekt). "Замисълът лежи върху..

публикувано на 28.06.22 в 18:40

Личните истории на 10 жени, направили аборти в България

"Ембриони" е документален текст за театър, който се състои от десет истории на жени, избрали да направят аборт. Премиерата на спектакъла е на 29 юни, 19:00 ч. на независимата сцена на I AM Studio. "Темата за абортите е важна за мен отдавна. Майка ми е отказала да ме абортира, нищо че е имала вече две по-големи деца, въпреки че всички са я..

публикувано на 28.06.22 в 18:00

Лидия Ганева с дебютна авторска песен

Лидия Ганева и Trombobby представиха новия летен сингъл на български език "От самото начало". Това е дебютна авторска песен на младата певица, за която тя разказа пред Радио София. Написала стихотворение, Ганева го е претворила в песен заедно с Trombobby, с който се е запознала в "Гласът на България". "Новата вълна на българската музика са..

публикувано на 28.06.22 в 17:15

Младежите трябва да решат кариерното си бъдеще до 10-и клас

Най-добрият момент за кариерна консултация е в края на 9-и и началото на 10-и клас. Тогава учениците по сегашната образователна система избират профилиращи предмети. Добре е те да бъдат съобразени с трайните интереси и бъдещите планове на младежа. Това изтъкна пред Радио София Олга Христова , консултант по кариерно ориентиране в една..

публикувано на 28.06.22 в 16:34

Доц. д-р Момчил Мирчев представя 20 свои творби на "Шипка 6"

Скулптурът доц. д-р Момчил Мирчев организира самостоятелна изложба в Галерия "Шипка 6" – София. Тя е открита на 21 юни 2022 г. ипродължава до 9 юли. Доц. д-р Мирчев е преподавател в катедра "Керамика", дисциплина "Скулптура" в НХА и доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства. Той работи в сферата на скулптурата в областта на..

публикувано на 28.06.22 в 16:08
Студентски общежития

Депутати са склонни да приемат 2 от 3 искания на студентите с допълнителни 7,4 млн. лв.

Националното представителство на студентските съвети (НПСС), което представлява всички обучаващи се студенти в страната, изпрати три свои искания до народните представители във връзка с: Увеличаване размера на държавната субсидия за леглоден в студентските общежития и храноден в студентските столове във висшите училища;..

публикувано на 28.06.22 в 15:11

Таня Скринска като бизнес дама, модна икона и вдъхновител

Таня Скринска е бизнес дама. Вече 15 години управлява собствен международен бизнес, свързан с фрахтоване, интермодален и мултимодален транспорт. Тя е пример и вдъхновение за много млади хора. Казва, че е изключително важно един ръководител да има силна гражданска и социална позиция. А сред най-важните качества на успешния ръководител са..

публикувано на 28.06.22 в 15:00