Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бизнес с емпатия - мисията възможна

Във времена на криза трябва да се търсят нови подходи за решаване на проблемите. В този принцип вярват и в сдружение "Фабрика за идеи", посветили своята дейност на креативните форми на социална емпатия, които да възродят неработещите обществени системи. Именно такава форма е и идеята за социалното предприемачество, която с плахи стъпки вече навлиза и в нашата страна.

„С либерализацията на пазара и с глобалната икономика ние вече нямаме отношение към хората, които произвеждат стоките ни, и това се отразява на отношенията ни ежедневно. Това, което социалното предприемачество се опитва да направи, е да върне качеството в отношенията и съзнанието, че то има въздействие върху нечий живот“, казва Янина Танева, един от основите двигатели на Фабриката за идеи.

В Дряново се опитваме да направим социално предприятие, което да възкреси тъкачеството в селото, продължава Янина. Идеята е продуктите да бъдат продавани в немскоезичния свят. Процесът обаче е бавен, тъй като от една страна продуктът трябва да е иновативен и да намери своето място на пазара, от друга всички, въвлечени в цикъла на производство, трябва да са удовлетворени от работата си. Първите прототипи обаче вече са факт, а работата по идеята продължава.

Преди броени дни завърши и поредното издание на форума за социална промяна, движена от емпатия, "EMPATHEAST". Организаторите от Фабрика за идеи събраха иноватори от целия свят във Враца - един от най-бедните региони в Европа.

"Тази година "EMPATHEAST" потърси отговор на въпроса "Какво ни свързва във време на разпад и отчуждение?", разказва Янина Танева. А част от лекторите, които се включиха, са Адешола Адетунде Адефиойе, който е израснал в гето в Лос Анджелис, а в момента е градски драматург на Брюксел, както и Bepart от Италия, които представиха едно приложение, позволяващо да виждаме триизмерни промени в градовете, предложени от артисти или граждани.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма

На 18 юни започва 13-то издание на кинофестивала Sofia MENAR

Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира в киносалоните от 18 юни с най-гледания филм от онлайн изданието през януари „Едва 6 милиона и половина”. Над 15 заглавия ще могат да се гледат в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и ФКЦ - Варна, до 27 юни. “Доживяхме да..

публикувано на 14.06.21 в 17:41

Хората виждат готов продукт, който за тях е клип и песен, но за нас е просто едно приключение

Те са млади и талантливи. Познавате ги, ако сте фенове на алтернативната музика.  Нашумялата наскоро млада банда Hug or handshake е готова със своя първи студиен албум, носещ името ONCE UPON A PINK SEDAN и трети видео сингъл към него, озаглавен Natural Phenomena.  Албумът съдържа осем силно въздействащи композиции, които могат да бъдат..

публикувано на 14.06.21 в 17:07

"Джуниър Ачийвмънт" отличи ученици предприемачи

Младежкият бизнес форум „Изгряващи звезди“ 2021 на „Джуниър Ачийвмънт – България“ (JA Bulgaria) успя да събере ученици, студенти, преподаватели, докторанти, доценти и професори, мениджъри и предприемачи, които заедно отбелязаха постиженията на най-отличилите се Учебни компании и стартъпи от цяла България. Това за поредна година беше..

публикувано на 14.06.21 в 15:49

Продължава концентрацията на наетите във водещите икономически центрове

Водещите икономически центрове привличат най-много работна сила. Това е един от изводите от проучване на Института за пазарна икономика. Тази тенденция е още преди пандемията. През последната година стана ясно, че големите градове са притегателните центрове, докато малките населени места продължават да се обезлюдяват.  “Това, което наблюдаваме е..

публикувано на 14.06.21 в 15:40

Ради Георгиев описва колко и защо е важен комуникаторът днес

Какъв е светът на публичните комуникации? Отговорът на този въпрос би бил интересен за всеки потребител на медийна информация, но може би най-интригуващ вероятно ще бъде за студентите, поели пътя на пиара. Всъщност именно публичните комуникации е средата, в която се развива сюжетът на „ Стажът“ на Ради Георгиев . Дебютният роман е факт..

публикувано на 14.06.21 в 14:22

FesTEAval събира почитателите на чая на открито пред Телефонната палата

Ако обичате чай, от 18 до 20 юни за вас ще има едно необиЧАЙно изложение пред Телефонната палата в София. Това ще бъде четвъртото издание на FesTEAval , на което ще може да научите повече за различните традиции и култура на пиене, видове сортове, въздействие върху организма, не на последно място – да вкусите. Ще участват над 30..

публикувано на 14.06.21 в 13:01

Спортна платформа подготвя интересни събития, игри и мачове на живо по време на Евро 2020

Срещаме ви с двама от представителите на организацията „Топка е“ – те са: Десислав Лафчиев – кърджалийския Деко и Антоний Ласкин – Тонка е, познат още като „Мистър Каляс“, човек който озвучава музикално най-хубавите партита из София. „Топка е“ е   организация,създадена изцяло от феновете за феновете. Там те могат да избягат от сухата..

публикувано на 14.06.21 в 12:53