Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Аннализа Фиорети: Не броя спасените човешки животи

| обновено на 29.11.16 в 14:06
Вчерашният силен трус с епицентър в близост до Еверест събуди спомена за земетресението миналата година в Непал, което взе над 9 хиляди жертви. Официалните власти в планинската държава не съобщават данни за пострадали, тъй като районът е твърде отдалечен и труден за достъп. В Непал недостигът на лекари и специалисти в подобни случаи е особено болезнен и много често в тези акции и хуманитарни кампании се включват планински спасители и медици. Сред тях е и италианската височинна лекарка и алпинистка Аннализа Фиорети, която преди дни бе специален  гост на фестивала за планинарско кино в Банско.

Опустошителният трус през април 2015 година я застига в базовия лагер под осемхилядника Лхотце – тя така и не го изкачва, защото мисията ѝ се променя за секунди и тя трябва да спасява човешки животи.

Пред микрофона на "Хоризонт" Аннализа Фиорети разказва как се е насочила към височинната медицина: 

Мислех, че ако работя като лекар на височина, това ще ми позволи и да се катеря. След това разбрах, че лекарите в една експедиция стоят в базовия лагер и всъщност аз започнах да финансирам експедиции като алпинист, обаче реално се получи така, че другите експедиции ме молеха да давам спешна помощ, защото те нямат подготвен човек за тази работа.
На въпрос колко човешки живота е спасила, д-р Фиорети отговаря лаконично: Не знам, не се броят, но когато стана земетресението, бяха много – и в базовите лагери също.
Повече от разказа на Аннализа Фиорети може да чуете от звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.