Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на празниците не бива да се качва повече от килограм

Доц. д-р Светослав Ханджиев: Прекаляването с храна може да бъде и опасно

Снимка: Архив
Прекаляването с храна и алкохол по време на празниците може да бъде и опасно - това предупреди в студиото на Радио София доц. д-р Светослав Ханджиев, изпълнителен член на Европейската академия на науките по хранене и почетен президент на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания.  


"Не бива да забравяме и храненето и преди празниците. А по време на празниците много често се прекалява и с храната и с консумацията на алкохол. Лекарските дежурства след празниците са натоварени със сърдечно-съдови заболявания, аритмии, инфаркт, инсулт. Опасни заболявания може да има и на гастро-ентералния тракт, може да има обостряне на бъбречно-каменната болест, на хроничния гастрит", каза доц. Ханджиев.

СнимкаВсеки трябва да знае колко може да пие и да яде


Всичко е индивидуално. Има хора, които се напиват от 20 грама водка, други не се напиват от 120 грама. Това зависи от ензим, който се произвежда в черния дроб. Освен това пикантните храни и сосове влияят зле на стомашната лигавица, може да се отрази и на сърцето. След Бъдни вечер, когато по традиция се яде постна храна, трябва да се внимава с консумацията на месото. Хората, които имат проблем с жлъчката, ако прекалят с тлъстата храна, могат да получат криза. Често тези случаи стигат дори до хирургична намеса. След преяждане и препиване има сериозна опасност от остър панкреатит.  Има и болни, които трябва да ограничават консумацията на месо през целия си живот, трябва да направят това и по време на празниците.

Всеки ден човек трябва да яде 40 различни хапки

Това гласи древна египетска поговорка. Затова човек трябва да се храни разнообразно, каза доц. Ханджиев.  Тези, които са предразположени към напълняване трябва да ограничават някои храни. А след натоварването на организма с храна по празниците, трябва да има и много движение, разходки и активност. Специалистът препоръчва след това повече зеленчуци, плодове и бульони. Той категорично отрича бързите диети и диетите, които предвиждат консумация само на млечни храни и месо или само друга група храни. По време на празниците и през зимата не бива да се допуска напълняване с повече от 1 до 2 килограма.

Още от съветите на специалиста за здравословно намаляване на теглото - чуйте в прикачените файлове!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29