Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По време на празниците не бива да се качва повече от килограм

Доц. д-р Светослав Ханджиев: Прекаляването с храна може да бъде и опасно

Снимка: Архив
Прекаляването с храна и алкохол по време на празниците може да бъде и опасно - това предупреди в студиото на Радио София доц. д-р Светослав Ханджиев, изпълнителен член на Европейската академия на науките по хранене и почетен президент на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите заболявания.  


"Не бива да забравяме и храненето и преди празниците. А по време на празниците много често се прекалява и с храната и с консумацията на алкохол. Лекарските дежурства след празниците са натоварени със сърдечно-съдови заболявания, аритмии, инфаркт, инсулт. Опасни заболявания може да има и на гастро-ентералния тракт, може да има обостряне на бъбречно-каменната болест, на хроничния гастрит", каза доц. Ханджиев.

СнимкаВсеки трябва да знае колко може да пие и да яде


Всичко е индивидуално. Има хора, които се напиват от 20 грама водка, други не се напиват от 120 грама. Това зависи от ензим, който се произвежда в черния дроб. Освен това пикантните храни и сосове влияят зле на стомашната лигавица, може да се отрази и на сърцето. След Бъдни вечер, когато по традиция се яде постна храна, трябва да се внимава с консумацията на месото. Хората, които имат проблем с жлъчката, ако прекалят с тлъстата храна, могат да получат криза. Често тези случаи стигат дори до хирургична намеса. След преяждане и препиване има сериозна опасност от остър панкреатит.  Има и болни, които трябва да ограничават консумацията на месо през целия си живот, трябва да направят това и по време на празниците.

Всеки ден човек трябва да яде 40 различни хапки

Това гласи древна египетска поговорка. Затова човек трябва да се храни разнообразно, каза доц. Ханджиев.  Тези, които са предразположени към напълняване трябва да ограничават някои храни. А след натоварването на организма с храна по празниците, трябва да има и много движение, разходки и активност. Специалистът препоръчва след това повече зеленчуци, плодове и бульони. Той категорично отрича бързите диети и диетите, които предвиждат консумация само на млечни храни и месо или само друга група храни. По време на празниците и през зимата не бива да се допуска напълняване с повече от 1 до 2 килограма.

Още от съветите на специалиста за здравословно намаляване на теглото - чуйте в прикачените файлове!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Women in tech обучава дами в дигитални умения

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и..

публикувано на 09.07.24 в 17:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34