Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Михаил Драгостинов е номиниран за артист на годината в САЩ

Михаил Драгостинов, чийто артистичен псевдоним е Майкъл Буш, предостави безвъзмездно авторските права за излъчване на неговата музика по БНР

Михаил Драгостинов
Снимка: личен архив

Михаил Драгостинов е български композитор, автор на съвременна романтична инструментална музика, който светът познава повече, отколкото ние в България. Той бе и един от първите приятели на Българското национално радио, който подписа декларация и предостави авторските права за излъчване на неговата музика, и то безплатно. Не само защото не членува в българските дружества за защита на тези права, а на американската Би Ем Ай (BMI), но преди всичко, защото възприема Националното радио като културна институция. 

В края на миналата година Майкъл Буш, това е артистичният псевдоним на Михаил Драгостинов, замина за Лос Анджелис, където получи наградата на американската Академия за композицията си "Твоите кехлибарени очи". А "Хоризонт" първи научи, че през април тази година той отново лети за САЩ, защото е номиниран за Артист на годината. Освен това неговите композиции ще бъдат изпълнени от симфоничен оркестър в една от големите европейски столици, която засега Мишо запазва в тайна. 

Кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева успя да го открие в Бавария, където той има професионални ангажименти като мениджър в голяма компания, но не музикална, а за възобновяема енергия. 

Разговорът на Кети Тренчева с Михаил Драгостинов, както и кратък музикален фрагмент, чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.