Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Превозвачи излизат на протест в Перник

Снимка: БГНЕС

Превозвачи излизат утре на протест в Перник заради обслужването на линиите на градския транспорт.

"Протестът има мирен характер и съвсем не цели да създаде напрежение на населението. Жителите на града не са виновни за това, че има проблем, свързан с общинското ръководство и няма да ги наказваме за това", заяви пред Радио София председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова.

Протестът-шествие на автобуси ще тръгне от спирка "Метал", ще премине през вътрешноградската магистрала и ще спре пред община Перник, където група сурвакари ще изиграят ритуал за прогонването на злите сили и за започване на ново начало. С надеждата, че този протест ще завърши с положителен характер за страните в него.

В момента линиите на градския транспорт се обслужват от 12 фирми, 9 от които са подписали протестно писмо и заявление за протест.

Превозвачите имат претенции относно "законосъобразността на действията" на кмета на града Вяра Церовска при сключването на договори с фирми за обслужване на линиите по градския транспорт.

"Това, което се случва, е, че кметът сключи договори с произволно избрани от него фирми, без за това да има законово основание. Това е основата на протеста.. Единственото наше искане е да бъде спазен законът и да бъдат изпълнени указанията на областния управител на Перник, който е издал изрично разрешение за прилагане на спешна мярка на регламент на ЕС - областният управител е разрешил на кмета да приложи спешната мярка под формата на удължаване на договорите за превоз, а не за сключване на нови договори", обясни Милтенова. По думите й, тази спешна мярка съгласно регламент на ЕС, изтича на 12 януари 2018 година, като до тогава трябва да бъдат приложени съответните процедури за възлагане на превоза. Милтенова заяви, че са засегнати интересите на една от фирмите от браншовия съюз.

В момента линиите на градския транспорт се обслужват от 12 фирми, 9 от които са подписали протестно писмо и заявление за протест.Срещата, която са провели с кмета Вяра Церовска е била безрезултатна. Милтенова каза, че  от съюза са готови да преговарят с общинското ръководство.

В отговор кметът на града Вяра Церовска уточни пред Радио София, че от 2008 година в общината не е направена обществена поръчка, в която чрез конкурс и през конкуренция за качество да се направи избор на фирма.

"За да направим обществена поръчка, е необходимо да има актуална транспортна схема и да има комисия, на основание на Наредбата за утвърждаване на транспортните схеми и осъществяване на превози за пътници и след това тя да бъде утвърдена и от Общинския съвет и ние сме извървели този път", обясни Вяра Церовска.

Фирмите, които обслужват градския транспорт са 12. Толкова и абсолютно същите, без нито една промяна са фирмите, които са подписали договор и за 2017 година, от началото на февруари. Договорите са за една година, като това е изключение, добави още кметът на Перник. 

Желанието на община Перник, по думите й, е да се променят договорите, да се спазят изискванията за провеждане на обществени поръчки, за да има конкуренция, качество, по-точно разписание и обществен контрол.

Във връзка с това договорите са със заложени изискване за GPS системи. Церовска каза, че има непрекъснати оплаквания от гражданите във връзка с разписанието на градски транспорт.

"Ще използвам протеста на тези фирми, за да говоря с перничани дали искат промяна в градския транспорт", каза още Церовска. Тя добави, че шофьорите остават на работа.

"Ако превозвачите не могат да отговорят на новите условия ще трябва да решат - една обществена поръчка ще им осигури 5-годишна възможност да изтеглят пари, да ги върнат и работят при по-добри условия  и те, и хората на Перник, превозвачите", каза кметът на Перник. Церовска посочи, че е разговаряла с представители на превозвачите на 9 януари.

Още от позициите на двете страни - чуйте в прикачените звукови файлове!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждът спира, но идва застудяване

Днес в югоизточната половина на страната все още ще вали, в Североизточна България, Източна Стара планина и Странджа -  сняг, в останалите райони - предимно дъжд. До около обяд валежите почти навсякъде ще спрат, от северозапад облачността ще продължи да се разкъсва и да намалява, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще отслабне, след обяд в Западна България ще..

публикувано на 04.12.23 в 07:35

Инструмент за развитие на фантазията

Зорница Христова за обновеното издание на творческата игра   „Направи си сам приказка “: "Започна всичко с "Граматика на фантазията" на Джани Родари. Прииска ми се да го използвам като инструмент за развитие на фантазията. Играхме тази игра 13 години и си дадох сметка какви са елементите, които могат да направят приказките по-интересни за децата...

публикувано на 03.12.23 в 10:48

Мотивировката, че има какво да дадеш, държи хората

Мариела Маламат  и Иван Маламат за двете изложби в памет на именития художник Иван Б. Иванов (неин баща и негов дядо) - "Отпечатъци" (в МК) и "Преминаване" (в "Райко Алексиев"): "Голямо име в българското изкуство", както го нарича Ружа Маринска, звучи малко плакатно. Учи при Дечко Узунов и под влияние на силната енергия през 60-те, бе останал..

публикувано на 03.12.23 в 10:33

Бъдещите камерни музиканти на България

Мила Павлова (директор на фестивала) за концерта „Най-младите майстори на камерното музициране“ в СГХГ в рамките на фестивала МузикАРТисимо:   "Това е един от любимите ми концерти: "Най-младите майстори в ансамбловото музициране". Те са от НМУ, но вече са истински майстори. Те са бъдещите камерни музиканти на България. Заредени са с неповторима..

публикувано на 03.12.23 в 09:38

Историята оживява - “Незабравена София” и Тони Николов

Тони Николов е журналист, писател и изследовател на старата ни мила София. След прекрасните му издания “Спомнена” и наследницата ѝ “Бленувана София”, ето, че днес държим в ръцете новото му увлекателно четиво. То носи името “Незабравена София”. С книгата си Тони Николов ни приканва да го последваме с любопитство по дирите на тези добре..

публикувано на 02.12.23 в 16:00
Николай Братоев - Крижицки

Софийски разкази - Николай Братоев - Крижицки

Николай Братоев - Крижицки е изследовател, биограф на стара София и автор на книгите "Ръкавелите на стария полковник" и "Стъпки" "Това са разкази, които си висят във въздуха. Ако по-възрастните хора не ми ги разкажат, всичко ще остане в небитието. Ако нямам аудиозаписи, те са ми в главата или на хартия. Пазят ми снимки в антиквариати и в филателисти...

публикувано на 02.12.23 в 15:00
Тодор Кривналиев

Адресите на любовта - Тодор Кривналиев

Ревнива любовница издава фалшификатор №1 на долари в света Тодор Кривналиев, признат за най-добрият фалшификатор на долари в света, е работил за Ал Капоне и е прототип на един от престъпниците в романа на Реймънд Чандлър „Златните рибки“. Българинът измисля как да превръща еднодоларовите банкноти в 100-доларови и залива Съединените щати с..

публикувано на 02.12.23 в 14:00