Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 10 други държави - в София

Шеф Хю Бутен от Монреал е влюбен в шопската салата и домашната храна

Един канадски готвач превежда "яйца по панагюрски" на английски

Темата за Канада е особено актуална тази седмица, след като стана ясно, че от 1 декември отпадат визите за пътуване в тази доста обичана от българите и определена като втората най-добра страна за живеене в света, според последните проучвания. Ние пък в сутрешното "Радиокафе" ви срещаме с един канадски шеф-готвач, който вече от година живее (и готви, разбира се) в София, обожава българските домати и техния истински и неподправен вкус и се радва на домашно приготвената храна у нас. Името му е Хю Бутен, родом е от Монреал, има 25-годишна кариера зад гърба си, а България е 11-тата държава, в която "кулинарства". Работил е в САЩ, Австралия, Франция, Мексико, Малайзия, Бахамските и Карибските острови. В момента преподава в кулинарната академия в София. Хю е много ведър и позитивен човек, обожава професията си - "готвя всеки ден, хапвам безплатно, защото трябва да опитвам това, което приготвям, пътувам, срещам хората на маса". Усмихнат, с чувство за хумор, той ни предупреждава никога да не вярваме на кльощав шеф-готвач. Разказва увлекателно за Монреал, сравнява зимите тук и там ("вашата последна зима направо ме върна в Канада"), хвали от сърце шопската ни салата, която независимо от своята семплост е изключителна; съжалява, че хората в САЩ и Канада вече почти не готвят, а купуват готова или полуприготвена храна, има доста идилична представа за България и много харесва атмосферата на women's market (Женския пазар). Убеден е, че всяка национална кухня е специфична, но навсякъде домашно сготвената храна е най-вкусна. Чуйте (и вижте) разговора ни с Хю Бутен - ще разберете каква е разликата във вкуса на продуктите отвъд океана ("където си имаме ягоди и домати през всеки сезон и са еднакво безвкусни");  кое е задължителното място за хапване, ако се окажете (без виза) в Монреал и какво му е толкова хубаво на този град и на прочутото му пушено месо. И за една много любопитна идея на Хю, който иска да създаде услуга за превод на ресторантските менюта на английски език (translatemenu), за да не се получават бисери, каквито всички ние сме срещали, на които сме се смели и на които сме се "червили от срам пред чужденците"- като "old man from Bansko" (както често се превежда специалитета бански старец) или нищо не значещи за един британец или американец понятия.

Чуйте интересния разговор на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Хю Бутен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29